מוטו החטיבה: “ידך בעורף אויביך”

חטיבת הקומנדו

מהי חטיבת הקומנדו?

חטיבת הקומנדו, או בשמה האמיתי “חטיבת עוז“, היא חטיבה בחיל הרגלים הממונה על המבצעים המיוחדים של זרוע היבשה. החטיבה מאגדת תחתיה את שלוש יחידות הקומנדו – יחידת מגלן, יחידת אגוז ויחידת דובדבן.

עד הקמת חטיבת הקומנדו, כל יחידה הייתה כפופה לעצמה וביצעה את משימותיה ופעילותה המבצעית בצורה עצמאית לחלוטין. בשנת 2015, לאור האיום המשתנה על מדינת ישראל, הוחלט על הקמת גוף המאגד תחתיו את יחידות הקומנדו; זאת על מנת לייצר מעטפת לוגיסטית ותקשורתית לביצוע משימות איכות ברמה גבוהה, ובשילוב כל היחידות במתארים שונים ומגוונים.

מי הן היחידות בחטיבה?

חטיבת הקומנדו הכילה בהקמתה 4 יחידות קומנדו – מגלן, דובדבן, אגוז ורימון. לאחר האיחוד, הוחלט כי יש לפרק את יחידת רימון מסיבות מסוימות, וכיום החטיבה מונה את שלושת היחידות הקיימות:

  • יחידת מגלן – היא יחידת קומנדו המתמחה בהשמדת מטרות איכות מעבר לקווי האויב, ואיסוף ויצירת מודיעין איכותי.
  • יחידת דובדבן – היא יחידת קומנדו ולוחמה בטרור (לוט”ר), המתמחה ב”לוחמה זעירה” (תורת לחימה המאופיינת על ידי קבוצות קטנות וזריזות של לוחמים) באמצעות הסוואה חלקית או מלאה. היחידה מתמחה במעצרים מורכבים, סיכולים ממוקדים ואיסוף מודיעין מהשטח הבנוי.
  • יחידת אגוז – היא יחידת קומנדו המתמחה בפעילות יבשתית מורכבת, ומתאימה את יכולות הלחימה שלה לכל תוואי: שטח סבוך, שטח מבולדר, שטחים הרריים ועוד. יכולות הסוואה של היחידה ניכרות, והיא פועלת בכל חלקי הארץ ומחוצה לה.

כיצד מתגייסים לחטיבת הקומנדו?

קיימים 3 מועדי גיוס בשנה לחטיבת הקומנדו – בחודש מרץ, בחודש יולי ובחודש נובמבר. בשביל להגיע לשיבוץ ושירות באחת מיחידות הקומנדו, יש להתמיין בכמה דרכים:

מיון 1 – גיבוש מטכ”ל או שייטת, סיום הגיבוש ותוצאה “לא עבר”. אותם מועמדים יעלו לבחירה ובדיקת התאמה ליחידת 669 ולחטיבת הקומנדו. מועמד אשר נמצא מתאים יקבל תשובה חיובית, ולכן גיוסו יתבצע לאחת מן היחידות מגלן, דובדבן או אגוז בתוך חטיבת הקומנדו. הבחירה באיזה יחידה ישובץ תיקבע על פי העדפתו בשאלון העדפות שהועבר במהלך הגיבוש שביצעתם, ועל פי צורכי הצבא.
*ניתן לוותר על השיבוץ לחטיבת הקומנדו עד 7 ימים מרגע קבלת התוצאה.

מיון 2 – גיוס לחטיבת הצנחנים (מגלן) או חטיבת גולני (אגוז), ומעבר בהצלחה של גיבוש יחטיות.

מיון 3 נקרא “מאותר דובדבן” – מועמד אשר ביצע גיבוש טיס/חובלים/צוללות וסיים בתוצאה “לא עבר”, זכאי לקבל ראיון בחינה ליחידת דובדבן (זאת במסגרת שבוע ראיונות ליחידות מיוחדות). מועמד אשר נמצא מתאים ועבר את הראיון, יקבל תוצאה של “מאותר דובדבן”. אותו מועמד מתגייס לחטיבת הצנחנים, ויהיה עליו לבצע גיבוש יחטיות בקבוצות של מועמדים נוספים הנמצאים באותו מעמד כמוהו, של “מאותר דובדבן”. מועמד המסיים את הגיבוש בהצלחה, יתקבל להמשך מסלול הכשרה ביחידה; ואילו מועמד שפרש במהלך הגיבוש או סיים בתוצאה “לא עבר” – ימשיך את שירותו בחטיבת הצנחנים.

*לאחר קבלה למעמד “מאותר דובדבן” לא ניתן לוותר על השיבוץ.

מה קורה שם?

חטיבת הקומנדו הוקמה במטרה לאחד את שלושת יחידות הקומנדו למסגרת אחת, שתפעל בכל החזיתות בצורה יעילה ומאורגנת על מנת לנצל את היכולות של היחידות עד תום.

כדי להגיע לרמת תיאום גבוה ויכולת עבודה מקבילה של יחידות קומנדו, נדרשים אימונים רבים ומפרכים. לכן, בהוראת הרמטכ”ל, הוחלט על הקמת “בית ספר לקומנדו” שמטרתו לאחד את הכשרת החיילים במסלולים השונים למסלול אחד של לוחם קומנדו.

מה זה בית ספר לקומנדו?

בית ספר לקומנדו נפתח מתוך הבנה שצריך להתקיים גוף לימודי בעל ניסיון מבצעי, אשר יהווה סמכות הכשרה ללוחמים ויגדיר מסלול המתאים להכשרת “לוחם קומנדו”.

לאחר הגיוס, החיילים מבצעים טירונות של כ-4 חודשים בבסיסי הטירונות השונים (יחידות מגלן ודובדבן נמצאים בבא”ח צנחנים, יחידת אגוז בבא”ח גולני). בסיום הכשרה בסיסית הם מקבלים הכשרת רובאי 05, ומייד עולים אל בסיס האימון של בית הספר לקומנדו, הממוקם בבסיס “בית ליד” בקרבת נתניה.

*לפי התכנון בסוף שנת 2020 יעבור מיקום בית ספר לקומנדו למתקן אדם ושם יתבצעו ההכשרות.

משך ההכשרה בבסיס האימון הזה הוא כ-10 חודשים, בהם הלוחמים מתחילים מספר שבועות של הכשרת בסיס המתמקדת ביכולות הסוואה, ניווט ולוחמה. בהמשך החיילים עוברים סדרות הכשרה מתקדמות באותם התחומים, ואף נחשפים למספר אמצעי לחימה מתוחכמים.

השלבים האחרונים בבית הספר הם:

שלב “התמחות”, בו הצוות מגיע לרמת ביצוע גבוהה במיוחד בתחומים שונים.
שלב “פיקוד”, בו הצוותים עוברים תכני פיקוד ומקבלים הסמכה למפקדי כיתות.

בסיום ההכשרה בבית הספר, כל צוות עובר ליחידת האם שלו ושם הם ממשיכים לעוד כ-12 שבועות של הכשרה ייעודית, ולבסוף מוסמכים כלוחם קומנדו ביחידה.