יום סיירות

כחלק מתהליכי המיון הקדם-צבאיים, קיים יום מיון נפרד ליחידות הקרביות המיוחדות של הצבא בשם “יום סיירות” (או בשמו הפחות מוכר – “יום שדה”).

יום הסיירות הוא יום מיון פיזי, הבוחן את מידת התאמתם של מלשב”ים ליחידות העילית של צה”ל (כמו סיירת מטכ”ל, שייטת 13, שלדג, 669, יחידה 504 ועוד).

מה זה בעצם יום סיירות?

יום הסיירות הינו יום מיון ומבחנים פיזיים, אשר בוחן את היכולות הפיזיות, המנטליות והחברתיות של המתמודדים. בהתאם לתוצאות היום הזה, תתקבל החלטה על המשך המיונים לתפקידים השונים ביחידות.

מתי מתבצע יום סיירות?

יום סיירות מתחלק לשני מועדים של ביצוע:
המועד הראשון
מתבצע במהלך חודש ינואר.
המועד השני מתבצע במהלך חודש אוקטובר (נמשך יומיים).

מה צריך להביא ליום סיירות (יום שדה)?

  • תעודה מזהה
  • צו זימון ליום סיירות
  • אישור רפואי חתום על ידי רופא (חייב להיות בתוקף מ-30 הימים האחרונים)
  • נעליים ספורט
  • 2 חולצות לבנות
  • מומלץ להביא בגדים להחלפה בסיום היום

מומלץ לא להגיע עם ציוד יקר ערך כמו שעונים/ מחשבים ועוד.

מי מקבל זימון ליום סיירות?

על מנת לקבל זימון עליכם לעמוד ברף המיועד ליום הסיירות הכולל:
קב”א 52
דפ”ר 50
פרופיל רפואי 82 ומעלה

למלש”בים המעוניינים לעבור את היום ואינם עומדים בקריטריונים, יש אפשרות להגיש בקשת חריג אל מוקד יחידת מיט”ב (ראו בהמשך).

היכן מתבצע יום סיירות?

על פי הזימון תתבקשו להגיע לתחנת הרכבת משה דיין בשעה שנקבעה, ומשם יאסוף אתכם אוטובוס היישר אל המקום. יום סיירות מתבצע בדיונות הממוקמות בבסיס פלמחים ליד ראשון לציון. היום מועבר על ידי מילואימניקים יוצאי היחידות המיוחדות.

מה קורה במהלך היום?

יום הסיירות מתחלק לכמה תחנות ו’אקטים’ (אקט = פעילות פיזית מאומצת), המהווים את המבחנים לקבלה להמשך המיונים.

הגעה, קליטה ומילוי טופס רפואי

בתחילת היום, לאחר הגעה לתחנת הרכבת ואיסוף באוטובוסים, תגיעו למתחם בו מתקיים יום הסיירות (בדיונות ליד פלמחים, ראשון לציון). תעברו כמה תחנות בהן תצטרכו לרשום פרטים אישיים, וכן לעבור בדיקה רפואית קצרה (חום, דופק ולחץ דם).

לאחר מכן תקבלו מספר אישי שילווה אתכם במהלך היום, אותו תצטרכו לרשום בגדול על שני צידי החולצה (צריך להגיע בחולצה לבנה, ותתבקשו לרשום את המספר על החולצה).

לבסוף תתבקשו למלא שאלון קצר ולסמן את הגיבוש שאליו תרצו להתמיין בסיום היום, זאת במידה ותחמצאו מתאימים (מטכ”ל / שייטת).

לא לשכוח להביא איתכם את האישור הרפואי! בלי אישור זה לא תוכלו להמשיך את היום.

ריצת 2000 מטר

בסיום החלק הזה יורו לכם להתקדם לאזור החימום, לקראת היציאה לריצת 2 קילומטרים. עד שיתמלא המקצה אליו אתם אמורים להצטרף, יש לכם בין 10 ל-20 דקות בהן מומלץ לבצע חימום אקטיבי והכנה לריצה.

לפני ההזנקה יסבירו לכם את מתווה הריצה, על שביל עפר בודד במרחק של קילומטר לכיוון אחד וחזרה קילומטר שני לנקודת ההתחלה. בנקודת הסיבוב יחכה חייל עם מרקר, שאמור לסמן אתכם ולאמת את הגעתכם למחצית הדרך. ודאו שאכן הוא מסמן אתכם בסיבוב חזרה.

בסיום הריצה תקבלו מספרים שאיתם תירשמו וייכתבו תוצאותיכם. לפי תוצאות אלו, יוחלט על חלוקת הקבוצות להמשך היום. יש הפסקה גדולה בין ריצת ה-2000 לבין שאר היום.

חלוקה לקבוצות ותחילת הפעילות המאומצת

בסיום ההפסקה יחלקו אתכם לקבוצות, בהן תמשיכו את שאר הפעילות שלכם במשך יום המיון (יוחלט מי ממשיך את יום הסיירות ומי אינו מתאים להמשיך, בהתאם לתוצאות בריצת ה-2000). עם הקבוצה החדשה תגיעו לדיונה, ובה המגבש יסביר לכם כל ‘אקט’ ואת מטרותיו.

האקטים ביום סיירות נחלקים ל-4 סוגים:

אקט 1 – ספרינטים
לאחר שתקבלו הסברים כלליים על המשימה, תעמדו בשורה לפני הזינוק ומטרתכם תהיה לרוץ במעלה הדיונה עד נקודה שאותה יסמנו לכם עם שק או את חפירה. תצטרכו להקיף אותה מימין לשמאל ולחזור חזרה לשורה.

מספר הספרינטים באקט לרוב נע בין 10 עד 12 מקצי ריצה. בסוף כל מקצה תצטרכו להיעמד על פי סדרי ההגעה שלכם בשורה, ולהגיד את מספר החולצה שלכם ואת המקום אליו הגעתם במקצה (לדוגמא – מספר 169 מקום שני).

בשלב מסוים במקצה נאמר לכם שמעכשיו נרשמים רק ארבעת הראשונים וארבעת האחרונים, וזאת במטרה לערער אתכם מנטלית ולהעלות את רף התחרות. כדאי לדעת שהספרינטים הראשונים הם לרוב חימום והיכרות עם תוואי הדיונה.

אקט 2 – אלונקה סוציומטרית
לאחר מקצה הספרינטים תקבלו מנוחה של כמה דקות. בזמן הזה תקבלו משימה לפתוח אלונקה, למלא שקים בחול, לקשור ולהעמיד אותם ליד האלונקה ואליהם לצרף 2 ג’ריקנים.

המקצה מחולק ל-2 חלקים, כאשר בחלקו הראשון תרוצו ספרינט במעלה הדיונה כמו באקט הקודם, רק שכאן מגיע גם החלק השני: כאשר ארבעת הראשונים מגיעים אל האלונקה, הם צריכים להרים אותה ולבצע עוד הקפה נוספת של הדיונה. החמישי והשישי שמגיעים רשאים לקחת איתם לסיבוב נוסף את הג’ריקן כשהוא מלא במים, וכל השאר לא לוקחים כלום ויוצאים לעוד סיבוב ריצה.

מספר המקצים לרוב באקט הזה הוא כ-15 מקצים (במצטבר 30 ריצות בדיונה במהלך האקט).

לרוב, ברגע שארבעת הראשונים הניחו את האלונקה על הרצפה, המגבש מזניק את המקצה הבא בלי לחכות, ולכן רצוי להיות מוכנים למצב שכזה.

אקט 3 – חפירת בור
בסיום מקצה האלונקות, תסגרו את האלונקה ואת השקים, ואת הג’ריקנים תשימו בצד. המגבש יסביר את המשימה הבאה, שהיא חפירת בור (כאשר הוא נותן תרחיש בו אתם צריכים להתכונן להתקפת אויב, שמגיע ממקום מסוים).

לאחר שתתחלקו ל-2 או 3 שורות ותקחו מרחק של כ-2 מטר אחד מהשני, תצטרכו לחפור בור שמידותיו הן מטר על מטר אורך ורוחב, כאשר לעומק תצטרכו לחפור כמה שיותר.

מקצה חפירת הבור הינו מקצה קשה שנמשך כ-20 דקות בערך, ומומלץ לא לנוח בו, למעט עצירות קטנות למדידת הבור; וזאת רק אם נדמה לכם שביצעתם חריגה מהגבולות שהוגדרו.

אקט 4 – זחילה משולבת עם סחיבת שקים
זה האקט האחרון שנשאר לבצע ביום סיירות. במהלכו יוצבו באמצע הדיונה שקים בשורה, כמספר הקבוצה. עליכם יהיה לזחול עד השקים, ובהגיעכם אליהם תצטרכו להרים ולסחוב אותם עד למעלה הדיונה; שם יוצב את חפירה או שק נוסף שיסמן את נקודת הסיבוב שעליכם לבצע, לרדת עד קו השקים, להחזיר את השק למקומו בשורה ולרוץ ישירות לנקודת ההתחלה.

המקצה מוגבל בזמן ואין הזנקות. מטרתכם לבצע מספר רב יותר של סיבובים במהלך הזמן שלא ידוע. לרוב מפסיקים את המקצה כשהראשון מגיע ל-10 סיבובים מלאים.

מילוי שאלון סוציומטרי

בסיום החלק הפיזי של היום, תתיישבו כולם במעגל וכל אחד יספר על עצמו בקצרה – מאיפה הוא מגיע, לאיזה יחידה הוא רוצה להתמיין, מה התחביבים שלו ואיך הוא התכונן לקראת היום הזה.

לאחר ההיכרות הקצרה תקבלו שאלונים על שאר חברי הקבוצה שתצטרכו למלא. השאלון הוא בעצם דירוג של חברי הקבוצה בעיניכם; מי הרשים יותר והיה מתאים ומי פחות, לפי האקטים שהיו במהלך היום.

מתי מקבלים תוצאות?

בסיום הפעילות האחרונה של מילוי השאלון, ושיחה קבוצתית קצרה על מהלך היום, אשר מועבר על ידי המילואימניק שפיקד על משך היום – תתבקשו להתאסף באזור שבו התחלתם את היום, ואז תמתינו כמחצית השעה.

בזמן הזה המגבשים מסיימים לחוות את דעתם על התפקוד שלכם ביום, ועל ההחלטה מי מכם ימשיך למיונים נוספים ולגיבושים – ומי מכם לא נמצא מתאים.

כשהתוצאות מתגבשות, מגיע מפקד הגיבוש ומסביר בקצרה את התהליך שהולך לקרות מרגע הקראת שמות האנשים שעברו. לפני כל הקראה של מספר החולצה שלכם ביחד עם שמכם, יוסבר לכם לאן אתם צריכים לפנות ומה לעשות.

במידה ועברתם, ברכות! עליכם לגשת אל בחור שאליו תופנו, והוא יסביר לכם את המשך התהליך ומה צריך לקרות.

איך מגישים “בקשת חריג”?

קיימים 3 סוגים שונים של החרגות למיוני יום סיירות:

חריג מטעמים רפואיים

במקרה של חריגה רפואית מהרף שנקבע, עליכם לשלוח בקשה במייל אל יחידת מיט”ב לכתובת [email protected], אליה יצורפו מסמכים רפואיים רלוונטים והסבר מפורט בעקבות הבקשה. בקשתכם תיבחן על ידי המדור הרפואי, ולאחר קבלת ההחלטה, במידה ונמצאתם מתאימים, ייצרו איתכם קשר דרך מסרון SMS או התקשרות בטלפון.

*לאחר ניתוח לתיקון ראייה, לא ניתן לבצע יום סיירות למשך 4 חודשים.

חריג נתונים אישיים ליום סיירות / ליעדי סיירות

במקרה של חריגה בנתונים האישיים מהרף שנקבע, עליכם לשלוח בקשה במייל, בצירוף מכתב אישי (בקובץ WORD). לאחר בחינת הבקשה מחדש על ידי הגורמים המוסמכים לכך, ובמידה ותימצאו מתאימים, ייצרו איתכם קשר דרך מסרון SMS או התקשרות בטלפון.

בן יחיד במשפחה

במקרה שהינך בן יחיד במשפחה וברצונך להשתתף ביום סיירות, עליך לחתום ביחד עם הוריך אצל עורך דין על “הצהרת בן יחיד לשירות קרבי” (אישור הסכמה של הורים על מיונים לשירות קרבי בהתנדבות).

לאחר מכן יהיה עליך להגיע יחד עם הוריך ועם ההצהרה החתומה ללשכת הגיוס, בה עברת את הצו הראשון. בסיום ההסדר וקבלת האישורים, יהיה עליך לפנות למרכז השירות של יחידת מיט”ב ולהעביר בקשה לקבלת מיון בהתאם.

האם ניתן להזיז את תאריך הזימון ליום סיירות?

בהחלט ניתן להזיז את הזימון ליום סיירות, בעזרת “כפתור הזזת הזימונים” המופיע באזור האישי באתר “מתגייסים”.

אולם שינוי המועד ניתן לשינוי רק בתוך חלון המיון הנוכחי, כלומר בתוך החודש עצמו ניתן לשנות תאריך ליום אחר (לדוגמא: זומנתם ליום סיירות בחודש אוקטובר ומסיבה מסוימת לא תוכלו להגיע, תוכלו להזיז את הזימון לתאריך אחר בחודש אוקטובר. במידה ולא תוכלו להגיע בכלל כל אותו החודש, תצטרכו ליצור קשר עם יחידת מיט”ב בהקדם).

האם ניתן לדחות את יום הסיירות בעקבות מכינה/שנת שירות/ישיבה?

ניתן לדחות את צו הזימון ליום סיירות בתאריך שנקבע, וזאת אך ורק על ידי יצירת קשר עם מוקד יחידת מיט”ב.

חשוב להבהיר כי דחיית יום הסיירות מהווה חלק בדחיית השירות בשנה, בעקבות הסיבות הרשומות לעיל, כך שגם תאריך גיוסך ישתנה. צריך לקבל אישור ממיט”ב המעיד כי יום הסיירות הקרוב ידחה, וכי אי התייצבותך לא תיחשב כוויתור על היום.

*אין חובה להגיע ליום הסיירות. מי שאינו מגיע ליום המיון, הדבר נחשב לו כוויתור על הרצון להתמיין.

האם יום הסיירות חוסם מיונים אחרים?

יום הסיירות אכן חוסם יעדי איתור אחרים, וזאת בלבד שהתייצבת ביום המיון ואותרת כמתאים להמשך מיונים.

בנוסף, אם אתם נמצאים בתהליך מיונים לטיס, ובמקביל קיבלתם תשובה חיובית על המשך מיונים לאחר ביצוע יום סיירות – גיבוש ומיוני המשך יידחו כל עוד אתם במיונים לקורס טיס (וזאת על פי התעדוף של צה”ל).

הערות חשובות שכדאי לדעת ולזכור

  • הגעה אל יום סיירות אינו חובה והוא אינו מבטל מיונים אחרים אם לא מגיעים! ההגעה היא בהתנדבות, ומי שאינו מעוניין לנסות להתמיין לסיירות ויחידות מובחרות, לא מחויב להגיע.
  • במהלך הבדיקות הראשונות תהיה לכם אפשרות, במידה ולא תחושו בטוב, לבקש לדחות את יום המיון לתאריך אחר. לאחר סיום ריצת 2000 תהיה אפשרות אחרונה לבקש לדחות את היום. במידה והתחלתם את האקטים, כל עצירה של היום תיחשב כוויתור, ולא תינתן אפשרות שנייה להגיע.
  • לאחר סיום ריצת 2000 יינתן זמן רב למנוחה. נצלו זאת לבצע מתיחות שחרור, לאכול משהו קטן ולהתכונן להמשך היום.
  • חשוב להיות אמינים ולבצע את כל המשימות שהוטלו עליכם בצורה ישרה ומדויקת (אם ביקשו להקיף את השק מצד שמאל לימין, זה בדיוק מה שתעשו).
  • מכיוון שהיום הזה הוא יום מיון ליחידות מיוחדות הנחשבות התנדבותיות – כלומר אתם מתנדבים להתמיין ומשקיעים מאמץ על מנת להגיע אל היחידות, דבר זה אינו חובה. לכן, מותר לכם בכל שלב שהוא במהלך היום לבקש להפסיק ולפרוש מרצונכם.
  • קיימת אפשרות חדשה במהלך יום סיירות, המאפשרת למגבש “להפריש” אתכם אם הוא רואה לנכון שאינכם מתאימים. גם אם יש לכם עוד כוח להמשיך, אך המגבש החליט להפסיק את יום המיון, מבחינתכם היום נגמר.
  • האקטים ביום סיירות לא ארוכים מדי, ונמשכים לרוב 20 עד 25 דקות של מאמץ פיזי ממושך, ואז יש הפסקה.
  • לפני הכל תהיו בני אדם! אין סיבה לדחוף, לריב ובטח להרים יד על מישהו אחר. היום הזה אומנם מלא בתחרות והוא אישי, אך חשוב לשמור על רעות גם במהלך ההפסקות, כשאתם לא נמדדים, ובטח בזמן האקט.

בהצלחה!