חיל המודיעין

מהו חיל המודיעין ואיך להפציץ בתהליך המיון ליחידות מודיעין​

חיל המודיעין (או בקיצור חמ”ן) הוא גוף המטה של אגף המודיעין (או בקיצור אמ”ן). החיל אחראי על כל ענייני הארגון ובניית הכוח באגף המודיעין – החל מאיתור מיועדים מתאימים על פי דרישות האגף, לשירות בתפקידים מגוונים ומסווגים, ועד לקיום ההכשרות השונות.

אגף המודיעין הוא אחד האגפים של המטה הכללי, שתפקידו מתן התראות מפני מלחמה או פעולות טרור שונות והערכת מודיעין מעודכן ואמין במישור הטכנולוגי, הצבאי והמדיני. בנוסף תפקיד האגף להוות מקור ידע שוטף על פעילות כלל הגזרות, הפעילויות והאויב ולהעביר אותו לדרגים הגבוהים ביותר בצה”ל, ואף לשר הביטחון, לממשלה ולגורמים ממלכתיים שונים ורלוונטים.

אגף המודיעין מורכב ממספר רב של יחידות, המוכרות והידועות ביניהן:

  • יחידה 8200 – זאת היחידה לאיסוף מודיעין מסוגי אותות, ופענוח צפנים שונים ומגוונים. היחידה נחשבת לגדולה ביותר מבין יחידות צה”ל. יחידת 8200 זאת היחידה המרכזית והגדולה ביותר של אגף המודיעין והיא פועלת בכל המישורים והמימדים על מנת להשיג יתרון ועליונות מבצעית וזאת כדי לשמור על בטחון מדינת ישראל וגבולותיה.
    היחידה אמונה על יכולות של פיתוח אמצעי איסוף, ניתוח נתונים, עיבוד, הסקה, והפצה של מידע רלוונטי לשותפות צה”ל בעולם. אחת האיכויות של היחידה היא האנשים שלה, שכן כל מי שמגיע למודיעין עבר מיונים קפדנים ונחבר בפינצטה לשרת בתפקיד ספציפי שיוכל להתאים ולשפר את המערכת הכוללת של אגף וחיל המודיעין.
  • יחידת גאמא סייבר – יחידת עילית בתחום המחשבים שאחראית על שדה קרב וירטואלי ויצירת מערכות, תוכנות ויכולות מודיעיניות וסייבר ברמה הגבוהה ביותר שיש לצבא. בתוך היחידה שי חלוקה למגוון רחב של תפקידים הקשורים גם בהגנה וגם לתקיפה. מכיוון שמסלול גאמא סייבר הוא מסלול מיוחד, מתקבלים אליו רק מלש”בים בעלי רקע וידע מקדים – חובה ללמוד בבית הספר לפחות 5 יחידות מדעי המחשב, 5 יחידות מתמטיקה והבנה מתקדמת במחשבים. ההכשרה שאותה עוברים החיילים שהתקבלו היא הכשרה ארוכה ומפרכת, לכן הצבא קבע כי יש לבצע קד”צ – שירות קדם צבאי, כלומר מי שמתקבל למסלול סייבר יצטרך להתגייס מספר חודשים לפני תאריך גיוסו המקורי ולהתחיל קורס מקצועי ראשוני ארוך במסגרת הצבא לפני תחילת השירות האמיתי שלו.
    *חלק מהקורסים שנלמדים במהלך מסלול ההכשרה נחשבים גם במוסדות האקדמיים ושווים נקודות זכות.
    בנוסף לצורך בביצוע קד”צ במסלול, יש צורך בחתימת קבע – כלומר חיילים המגיעים למסלול ההכשרה צריכים לפני תחילתו לחתום עם הצבא על הסכם כי הם מוכנים להישאר במסגרת צבאית מעבר לשירות סדיר (שנתיים ושמונה חודשים), הדבר נוגע גם כלפי בנות שעליהן לחתום “דין אישה כדין גבר” ולהישאר במסגרת צבאית לפחות 32 חודשים.
    תנאי הקבלה למסלול סייבר הוא מינימום פרופיל 25, דפ”ר 60 וידע מקדים בתחומי המחשבים, טכנות וסייבר (5 יח”ל במחשבים לא בהכרח יספיק).
    לאחר שלבי המיון הקפדניים, ביצוע קד”צ וסיום שלב ההכשרה הארוך הכולל הכשרה של הרבה קורסים מאתגרים ושונים בתחומי המחשב והסבייר, היחידה מחלקת את חייליה לתפקידים שונים במערכים ומבצעים שירות סדיר וקבע בהתאם לנדרש.
    יש אפשרות לצאת משם לפיקוד וקצונה, וזאת בהתאם לנתונים אישיים, מוטיבציה ורצון להמשך שירות, וכמובן צורכי הצבא בהתאם לתפקידים השונים.
  • מסלול שחקים – זהו מסלול מיוחד ושונה המאגד בתוכו תתי מסלולים ומספר תוכניות לימודים לתואר ראשון תחת חיל המודיעין. כל אחד ממסלולי שחקים מאופיין בהרבה למידה, ורצון להצטיין ולחשוב בצורה שונה, מציאת פתרונות יצירתיים ויכולות חישובים ברמה גבוהה במיוחד. כדי להתמיין ולהתקבל למסלול עליכם לעמוד בדרישות הסף לאחר צו ראשון שהם: מינימום פרופיל 25, דפ”ר 80 וסף חתימה של בין חצי שנה לשנתיים בהתאם לתפקידים והמסלולים בתוך התוכנית.
    *חשוב לציין כי בנות אשר מתמיינות לתפקיד נדרשות לכל הפחות לחתום “דין אישה כדין גבר” כך שהן משרתות לכל הפחות 32 חודשים.
    מסלול שחקים מורכב מ- 7 תתי מסלולים שונים עם הכשרות שונות ומגוונות ועוד 2 מסלולים עם תוכניות לימוד לתואר ראשון.
    המסלולים בשחקים הם: אמ”מ, מח”א, אח”מ, אע”מ, שמ”מ, שוב”ל, אמנון, וארזים.בוגרי תוכנית שחקים מכל אחד מתתי המסלולים שנבחרו, משרתים שירות משמעותי וחשוב במיוחד כאשר הם משתלבים בתעשייה המודיעינות על ידי עיבוד ומחקר, פרוייקטים כלל ביטחוניים ויצירת תמונת מצב מודיעינית עדכנית, אמיתית ומיטבית לשימוש משרדי הביטחון והדרגים הצבאים והמדיניים.
    אופי השירות במסלולי שחקים כלול במציאת פתרונו והתמודדות עם אתגרים טכנולוגים, מודיעינים ואינטלקטואלים רבים.
    אותם מלש”בים שימצאו מתאימים ויעברו את כל תהליכי המיון הקפדנים, ולאחר חתימת הסכמה להמשך שירות מעבר לנדרש יתגייסו ויגיע למתקן אזרחי במסגרת טר”צ – טרום צבא, כלומר מי שמתחיל את מסלולי ההכשרה של תוכנית שחקים יצטרך להתגייס מוקדם מהצפוי ולהתחיל בתוכנית ההכשרה הראשונית בבסיס אזרחי של הצבא. כל מסלול הכשרה הוא שונה ומיוחד, נוגע בדברים מאוד ספציפים ומאוד שונים ולכן גם תהליכי ההכשרה אליהם שונים. בעיקרון רוב ההכשרות נעות בין 3-5 חודשים, אך במידת הצורך ובהתאם לצורכי הצבא ניתן להעריך בהתאם את מסלולי ההכשרה בכל מסלול. ייתכן כי חלק מההכשרה במסגרת הטר”צ, ביחידת האם הקולטת או ביחידות המודיעין המכשירות.
    עם סיום ההכשרה, הבוגרים משובצים בבסיסי המודיעין של שחקים (גם פתוחים וגם סגורים) ברחבי הארץ ומתחילים לבצע את עבודתם השוטפת.

    במהלך השירות בתוכנית שחקים ניתן גם להתקדם במספר דרכים, הן מקצועיות והן אישיות:
    1.יציאה לקורס קצינים – במצב בו בוגר תוכנית שחקים מעוניין להתקדם ורואה אופק פיקודי, וכמובן אם הוא נמצא מתאים מבחינת הנתונים, הוותק שלו וצורכי הצבא, הוא ישלח לקורס צוערים בבה”ד 1 ולאחר מכן בתפקידים שונים בתור קצין ויוכל להתקדם בשרשרת הפיקוד.
    2. תפקיד פיקודי בצוות מקצועי – לאחר צבירת ניסיון מבצעי וותק משמעותי, תפתח אפשרות לעבור הכשרה קצרה ולקבל אחריות ופיקוד על צוות מקצועי בתור המפקד האחראי.
    3. אחראי משמרת – בדרך כלל בוגרים שנחשבים יותר ותיקים, שלא יצאו לקורסים פיקודים יוכלו לקבל אחריות נוספת לתפקידם ויהיו אחראי משמרת בהתאם של צוותים בהתאם לשעות פעילות ועבודה, ביחס לתפקידי ומשימות היחידה.
    4. תפקידי הדרכה והכשרה – קיימות אופציות לבצע תפקיד הדרכתי כאשר עושים הסבה מתפקיד מקצועי לתחום ההדרכה, ואז עוברים להיות אחראים על תחומי ההכשרה במסלולי התוכנית השונים של שחקים.
    5. מעבר לתפקיד “פרויקטור” – בוגרים אשר יהיו מקצועים במיוחד בתחומם יוכלו לקבל פרויקט ספציפי בתחום המודיעין אותו הם חוקרים ולהתמקד בו בצורה יותר מעמיקה.
    פירוט תתי המסלולים:

    אמ”מ

זהו מסלול שנחשב “מסלול דגל” בחטיבת המחקר של אמ”ן – כלומר זהו מסלול מיוחד ובעל חשיבות שכולל בתוכו הכשרה מתקדמת (המתבצעת במתקן אזרחי במסגרת הטר”צ) ומכינה את בוגרי המסלול לתפקידי מחקר. הקורס הוא קורס טרום צבאי שנמשך 4 חודשים, וההכרה של שני המסלולים אורך – 20 שבועות. כל מסגרת הקורס מתקיימת בבסיס סגור.
המגמות העיקריות של המחקר הן:
1. מחקר מודיעין – על סוג מחקר זה אחראי האנליסט. במסגרת ההכשרה במסלול אמ”מ מקבלים כלים וידע רב ביכולות ניתוח מתקדמות ויכולות מתודולוגיות מחקריות, לומדים על התרבות והשפה הערבית ומתמודדים במהלך ההכשרה עם קונפליקטים וסוגים שונים של דילמות ביטחוניות הנוגעות לתחום העבודה. לאחר סיום ההכשרה ובתחילת תפקידו המבצעי, האנליסט צריך לגבש תמונת מודיעין עדכנית ומדויקת, להבין את הזירה ולבצע גזירת משמעויות נכונה, אותה הוא מעביר לדרגים בכירים שמקבלים את ההחלטות בעלות משמעות מדינית, פוליטית וצבאית. 
2. מחקר כמותי – על סוג מחקר זה אחראי דאטה אנליסט. במהלך ההכשרה לומדים לבצע אנליזה וסינתזה על מנת לבצע מיצוי מידע גולמי מדויק וניתוח מעמיק. הדאטה אנליסט עובר הכשרה ארוכה הכוללת קורסי תכנות בשני מסלולים (שאף מזכים בנקודות זכות אקדמיות). בסיום ההכשרה ועם תחילת תפקידו המבצעי, הדאטה אנליסט אחראי במסגרת תפקידו על ניהול שיטות מחקר מתקדמות – גם כמותיות וגם איכותיות, בעזרת הכלים אותם רכש במהלך הקורסים המקצועים, ומהם הוא יכול להוציא ולהפיק נתונים קריטים ומודיעינים בעלי ערך מוסף וגבוה במיוחד.

מח”א
זהו מסלול המשלב חשיבה יצירתית ויכולות טכנולוגיות המשולבים עם פיתוחים וחידושים. במסלול מח”א מלמדים את החיילים לבצע חקר מתקדם עם יכולות של מציאת פתרונות לבעיות מאתגרות בתחומים טכנולוגים ומודיעינים שונים. המאפיין הבולט בקורס הוא הדגשת המשמעות שמציאת פתרונות אלו תסייע למדינה ולצבא ההגנה להתמודד עם האיומים המודיעינים והטכנולוגים של האויב על ריבונותה של מדינת ישראל.
המסלול מכשיר את הבוגרים במשך 5 חודשים עמוסים המכילים המון חומר תיאורטי ויישומי הכולל מחקר בכלים מדעים וטכנולוגיות המשלבות לימודי פיזיקה, מתמטיקה ומחשבים. בסיום הקורס החוקרים החדשים מתחברים לעבודה ביחד עם חוקר ותיק, אשר מהווה חונך ומלווה בתחילת הדרך, ורק לאחר צבירת ניסיון הבוגר יכול להפוך לחוקר עצמאי.

אח”מ
זהו מסלול שונה וייחודי המשלב באופן חריג נגיעות ולימוד מקביל הן מעולם הטכנולוגיה והן מעולם המודיעין לסוגיו בצורה מאוחדת. הקורס שאותו עוברים במסלול הוא קורס יסוד שאורכו כ- 3 חודשים ומתבצע במסגרת ההכשרה הטרום צבאית במתקן אזרחי סגור במרכז הארץ. לאחר מכן יש קורסי והכשרות המשך ביחידות עצמן שאליהן מגיעים החיילים. המסלול מציע הכשרות מורכבות מעולמות המודיעין והסייבר תוך התייחסות למתן פתרונות ומציאת דרכי פעולה במרחב הסייבר תוך התמודדות עם אתגרים מורכבים. הקורסים מאוד מקצועיים ורחבי היקף, אשר מקנים לבוגרים כלים ויכולות מחקריות מתקדמות לניתוח נתונים, הסקת מסקנות עמוקות ורחבות, ואף את הידע והיכולות להתמודד עם אתגרים מבצעים ומודיעינים שיאפשרו את המשך ביטחונה של מדינת ישראל. בסיום הקורס המקצועי וחלוקה לבסיסים וליחידות השונות, לרוב הבוגרים של מסלול זה ישרתו לצד בוגרים מצטיינים ממסלולים איכותיים נוספים כמו תלפיות ועתודה בתחומי ההנדסה, מדעי המחשב, מתמטיקה ועוד. בוגרי תוכנית זו מהווים נתח משמעותי בשימור המאמצים והובלת היכולות הטכנולוגיות הייחודיות שיש בצבא. כמו כן גם בתפקידים ממסלול זה ניתן להפתח למגוון רחב של תפקידים נוספים לרבות תפקידי פיקוד, תפקידים מקצועיים, תפקידי הדרכה והכשרה ואף יציאה לקצונה והמשך התקדמות בדרג הפיקודי.
*חשוב לציין כי במהלך השנים מדינת ישראל הוקירה תודה על עבודתם של בוגרי קורס אח”מ. כמו כן הם זכו בשלל פרסי בטחון ישראל, וזאת הוכחה מוצקה לעבודתם החשובה והקריטית של מסלול זה לביטחון המדינה.

אע”מ
מסלול זה הוא מסלול שהתוכנית המרכזית והעיקרית היא ללמד את החיילים לעבד ולנתח נתונים ומידע, כך שהם יוכלו להתחבר למרכז העשייה של המרכז הלאומי לאיסוף מודיעין והתרעה. אורך המסלול הוא כ- 4 חודשים ועל החיילים המתגייסים למסלול זה לבצע קורס טרום צבאי במתקן אזרחי סגור במרכז הארץ. اون لاين كازينو חלק נוסף שמלמדים במסלול אע”מ הוא חלק טכנולוגי כאשר מלמדים יכולות טכנולוגיות והתמודדות עם מכשור וציוד מתקדם. בנוסף, כחלק מההתמודדות של חיילי אע”מ עם ניתוח נתונים והסקה, עליהם ללמוד שפות זרות, יכולות עבודה טכנולוגיות שונות ומתוחכמות, ולהיות מקצועיים ברמה הגבוהה ביותר. יש צורך ביכולת עבודה בצוות בתפקידים אלו.
כמו כן, במסלול זה גם ניתן לצאת לתפקידי פיקוד, קצונה ותפקידי הדרכה והכשרה שונים. لعبة قمار للايفون

שמ”מ
זהו מסלול מיוחד ושונה המכשיר את חייליו לאחת היחידות המסווגות והמיוחדות ביותר בחיל. מסלול שמ”מ מכיל מגוון רחב של קורסים ותכנים אותם לומדים החיילים במשך כ- 5 חודשים. חלק מהנושאים הם לימודי שפה זרה, לימודי המזרח התיכון ומדינות ערב, היכרות עם שיטות מחקר ועבודה מיוחדת שלא ניתן לספר עליה משום שהיא מסווגת, עוד לומדים שם על מערכות מודיעיניות מעניינות ויכולות מיוחדות. במהלך השירות במסלול שמ”מ נדרשים החיילים לתפקד תחת לחץ, להוכיח יכולות אינטלקטואליות גבוהות, כמו כן ניהול ופיקוד על צוותים ועל פרויקטים רבים.

שוב”ל
מסלול זה הוא מסלול ייחודי בתחומו, אשר עוסק בטכנולוגיה וחקר החלל והלווינות. במסלול זה, אשר אורך כ- 5 חודשים, רק מקבץ מצומצם במיוחד של חיילים שנמצאו מתאימים לתוכנית, יחשפו למידע ויכולות בתחום המחקר של החלל, תוך לימודים הקשורים בהנדסה, פיזיקה ומתמטיקה לצד יכולות מודיעיניות מתקדמות. התפקיד נחשב מצבעי לחלוטין ויש צורך בייאוש ובהפעלה של מערכות במשך 24/7. נדרשת יכולת אוריינטציה ריאלית ולוגית ברמה הגבוהה ביותר בשביל להימצא מתאים לתפקידים במסלול זה.
כחלק מהקורס שאותו לומדים החיילים, הם נחשפים לעולם החלל, למערכות לוויניות, מערכות מודיעין מתקדמות ומקבלים ידע רב בתחומי החלל, לרבות עבודה מול גורמים בתעשיית החלל הישראלית ומול גורמים מודיעינים רלוונטים בחיל.
במסלול זה ישנם אפשרויות קידום רבות כגון:
1. תפקידי הדרכה והכשרה – מעבר לתפקידים אשר חונכים ומדריכים את מחזורי הגיוס החדשים במסלול וההכנה וההכשרה שלהם להיות בוגרי קורס שוב”ל שחקים.
2. תפקידי ניהול – תפקידים כללים בתוך המערך המצומצם האחראים על גופים שונים ועל תיאומים פנים יחידתיים.
3. תפקידים בציר הטכנולוגי – תפעול מערכות ואמצעים מתקדמים ביותר.
4. תפקידי מחקר – תפקידים מקצועים הדורשים עוד לימודים והעמקה מקצועית רחבה בתחום הלווינים והחלל.
5. תפקידים פיקודים – ניתנת יציאה לקורסים פיקודים ולקצונה במידת הצורך וההתאמה, וכמובן לפי צורכי הצבא.
*חשוב להדגיש כי בניגוד להרבה מסלולים, המסלול הזה אינו נחשב כמסלול קדם צבאי ולכן השירות וההכשרה אותה עוברים החניכים היא בתך זמן השירות עצמו לאחר הגיוס.

אמנון

זהו מסלול אשר מכשיר את חניכיו לעסוק בטכנולוגיה ובסייבר, בכל היחידות והגופים השונים באמ”ן. המטרה של המסלול היא להכשיר מלש”בים אשר מגיעים ללא רקע או ניסיון עבר קודם כלל בטכנות או במחשבים. לאחר סיום טירונות מתחילים את ההכשרה בסיסית ומיוחדת שאורכת כ- 5 חודשים,כאשר שם הם עוברים הכשרה בסיסית ומקיפה על עולם הסייבר ומאפשרים להם פתח יכולות ולצבור ניסיון ראשוני בתחום. כל הנושאים הנלמדים הם נושאים בסיסים עם הוספה של חומר מסווג במיוחד על יכולות טכנולוגיות וסייבר מתקדם שיש לצבא ולמערכת המודיעין. עם סיום ההכשרה, מחלקים את הבוגרים ליחידות השונות בכלל המערכים של מודיעין ושם הם מקבלים הכשרות נוספות ויותר יעודיות בנוגע לתחומים איתם הם הולכים לעבוד ולהתעסק במהלך שירותם.
בוגרי מסלול אמנון נחשבים בורג משמעותי בעשייה הטכנולוגית והמבצעית הכוללת של מערך המודיעין והסייבר.
*חשוב לציין כי במהלך השנים מדינת ישראל מוקירה תודה וזיכתה את בוגרי תוכנית אמנון ביחידות השונות במספר פרסי בטחון ישראל, וזאת הוכחה מוצקה לעבודתם החשובה והקריטית של מסלול זה לביטחון המדינה.

ארזים
זהו מסלול עתודה נחשב מאוד יוקרתי ומאוד מצומצם שעיקר עיסוקו הוא בתחומי המחקר המתמטי-טכנולוגי. מי שנבחר והצליח לעבור המיונים הם אותם מלש”בים אשר עברו בהצטיינות את מבחני הרמה של מסלול אח”מ. במסגרת תוכנית ארזים, החניכים לומדים תואר ראשון דו חוגי במתמטיקה ובמדעי המחשב (באוניברסיטת תל אביב) במשך שנתיים שלמות. בסיום הלימודים שמתקיימים במסגרת של עתודה צבאית, תוכנית ארזים שולחת את בוגריה לעבור קורס קצינים בבה”ד 1, אשר אותו הם מסיימים בדרגת סגן. לאחר סיום כל המסלול המקצועי, הבוגרים משתלבים ביחידות לפי שיבוץ ולפי צורכי הצבא ומיד מתחילים בהכשרה מקצועית ייחודית בהתאם ליחידת האם החדשה שלהם. הכשרה זו אורכת בין 3 ל- 5 חודשים (תלוי בתפקיד). ככלל, הבוגרים של תוכנית ארזים עוסקים במחקר טכנולוגי, במחקר אקדמי ובעיקר בפתרון בעיות מתמטיות בעלות מורכבות גבוהה. על כל מי שמגיע לתוכנית ארזים לחתום לפני הגיוס על הארכת שירות קבע לעוד 3 שנים בהתאם לדרישות הצהליות מכל עתודאי.
בוגרי תוכנית ארזים מיועדים לאייש תפקידים פיקודיים ולהוות סמכות הן מקצועית והן פיקודית ביחידות הטכנולוגיה השונות והמגוונת שיש בחיל המודיעין.

  • מסלול חבצלות – זהו מסלול הדגל והמצויינות של הצבא בתחום המודיעין. כדי להתמיין ולהתקבל למסלול עליכם לעמוד בדרישות הסף לאחר צו ראשון שהם: מינימום פרופיל 25, דפ”ר 90 והסכמה לחתום לפחות 6 שנים נוספות בצבא.
    מסלול חבצלות מציע למתאימים מסלול שתחילתו לימודים אקדמיים בתור השירות הסדיר, כ- 3 שנים ולאחר מכן בתור אנשי קבע הם עוברים קורס קצינים וסדנאות מנהיגות ופיתוח עצמי על מנת להפוך למפקדים והמנהיגים האיכותיים והטובים ביותר שיש לצבא להציע בתחום המודיעין. מידי שנה מתגייסים לתוכנית חבצלות כ- 50 חיילים חדשים אשר עוברים את תהליך ההכשרה הארוך, הקשה והמושקע. تنزيل العاب اون لاينבמהלך השירות הסדיר במסלול הם ילמדו לתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים במסלול דו חוגי שמשלב מקצועות ריאלים כמו: פילוסופיה, כלכלה, מתמטיקה או מדעי המחשב, ביחד עם מקצועות הומניים כמו: ההיסטוריה של המזרח התיכון, מדעי המדינה, סוציולוגיה או לימודי היסטוריה וערבית.
    בסיום הלימודים עם כניסתם לתפקידים, חיילי מסלול חבצלות יחולקו לתפקידים שונים בליבת אגף המודיעין, ובמהלך שירות הקבע שלהם, הם יחליפו תפקידים בתוך המערך ויהיו בבקרה וליווי צמוד מתת אלוף אשר מנהל את התוכנית. יהיה עליהם לשרת ולחתום שירות קבע במשך 6 שנים נוספות, כאשר לאחר סיום הלימודים תקבלו את דרגת הסגן ולאחר שנתיים במהלך התפקידים תתקדמו לדרגת סרן.

    מהלך ההכשרה הסדירה, בנוסף ללימודים אקדמיים, יכלול טירונות רובאי 03 (חייל אשר ימצא רפואית לא כשיר לבצע טירונות מלא של רובאי 03 יוכל לקבל אישור לבצע רק טירונות בסיסית של רוביא 02), ובסיום בטירונות הם יקלטו במתקן המיועד למסלולי חבצלות באוניברסיטה העברית. אחד ממרכיבי התכנית הייחודיות היא שניתן לבצע לימודים אקדמיים בצורה עצמאית, כך שהחיילים מקבלים כלים ועצמאות להתמודד ולהתפתח עם אתגרים בצורה בוגרת ואחראית במהלך הלמידה לתואר. כמובן שיש גם סגל פיקודי שמלווה ומבקר את החניכים גם מבחינה מקצועית וגם מבחינת התנהלות. בנוסף ללימודי התואר, החניכים עוברים גם קורסים פיקודים, קורס קצונה בבה”ד 1 בהכשרה ייעודית של מודיעין, תוכניות מודיעיניות מגוונות וייחודיות למסלול הכוללות העמקות על היכולות המודיעיניות של החיל ויכולות איסוף מודיעין מיוחד מסוגים שונים: כמו אותות סיגינטים (תקשורתיים), ויזינטים (חוזתיים) יומינטיים (גורם אנושי) עוד יכולות רבות, סודיות ומגוונות. החניכים בתוכנית חבצלות מבקרים במהלך הקורס בכל יחידות המודיעין השונות בארץ הפזורות בבסיסים השונים על מנת להכיר לעומק את היכולות והעשייה, לרבות ביצוע מחקר מעמיק ופרוייקטים משותפים עם היחידות השונות.

    מאפיין נוסף בהכשרה הייחודית של מסלול חבצלות הוא המשפחתיות והעצמה של כלל משתתפי התוכנית – כלומר במהלך מסלול ההכשרה הארוך, הצבא וחיל המודיעין מאפשר אווירה שהיא יותר פתוחה, מכילה ומשפחתית בין החיילים שבתוכנית ובשיתוף עם בוגרי המסלול. יש יום מיוחד שנקרא “יום חבצלות” – זהו יום שהמסלול מארגן מפגש בין חיילי ההכשרה שעדיין בעיצומה של התוכנית לבין הבוגרים, כך שתתאפשר היכרות טובה יותר, חיזוק הקשר הבין אישי ותחושת הלכידות והמשפחתיות בין משתתפי התוכנית.
    קיימות גם אפשרויות פיתוח נוספות לבוגרי התוכנית שסיימו את שירות הקבע הראשוני אותו הם חתמו בתחילת דרכם, כלומר ניתן (גם במהלך שירות הקבע) להמשיך ללימודי תואר שני, ובכלל בפניהם פתוחות אופציות רבות לתפקידים נוספים באגף המודיעין ובכל צה”ל. ניתן לומר גם כי לאותם בוגרים בעלי ידע רב גם בתחומי האקדמי וגם בזירת המודיעין יש ביקוש בחברות הייטק, גופי ביטחון שונים, משרות רבות במגזר הציבורי והפרטי ואף באקדמיה.

  • 1.תלפיות – זוהי תוכנית סופר מיוחדת שמתקבלים אליה מדי שנה אך ורק 70 חיילים. זוהי תוכנית מצויינות צבאית להכשרת מפקדים בתחום הטכנולוגיה והביטחון למערך המחקר והפיתוח של הצבא. אורך ההכשרה של מסלול תלפיות הינו 9 שנים בהם 3 שנים ראשונות שנחשבות כשירות סדיר, בהן עוברים תכנים כמו טירונות (רובאי 04), קורס קצינים, וכמובן לימודים אקדמיים באוניברסיטה העברית בירושלים. התואר אותו לומדים הוא תואר המשלב את הפקולטה למדעי הטבע והפקולטה למתמטיקה, כאשר התכנים עוסקים בפיזיקה, מדעי המחשב, מתמטיקה בעיקר, כל חניך בתוכנית צריך לבחור להתמקד ולהרחיב את אחד מהנושאים האלה.
    הרוב המוחלט של ההכשרה והלימודים מתקיימת במתקן ייעודי (בית ספר לפיקוד ומנהיגות) של הצבא בתוך קמפוס “גבעת רם” של האוניברסיטה.
    בנוסף ללימודים האקדמיים, התוכנית מכשירה את החניכים גם בלימודים בתחומי הצבא והטכנולוגיה כאשר אורך ההכשרה שלהם הינה כ- 40 חודשים (ההכשרה הארוכה ביותר שיש בצה”ל).
    עם סיום ההכשרה של התוכנית, הבוגרים מקבלים דרגת סרן ותואר “בוגר” עם הסכמה מלאה מטעם האוניברסיטה העברית.
    בסיום התוכנית ניתן להשתבץ במספר מגוון של תפקידים:
    תפקידי מחקר – אלו תפקידים אשר הבוגרים מבצעים מחקרים עינויים וניסויים של מערכות מתמטיות ופיזקליות מורכבות במיוחד, בעזרת כל הידע אותו הם רכשו במהלך הלימודים. זאת במטרה לפתור בעיות ולתת מענה על שאלות כמותיות ובעלות חשיבות מבצעית משמעותית. חלק ניכר מהעבודה שלהם כוללת כתיבה ומחקר פיתוחי בתוך מעבדות, הקמות של מערכות ניסוי, ניתוח תוצאות ומיצוי מידע.
  • 2. תפקידי פיתוח – אלו תפקידים אשר הבוגרים לוקחים חלק משמעותי בהובלת פרוייקטים חשובים ופיתוח מערכות תוכנה מתקדמות לטובת יכולות מבצעיות מגוונות. תחומי המחקר בתפקיד זה עוסק במחקרים הנדסיים, ניהול פרויקט טכנולוגי ושימוש באלגוריתמים, יצירת בינה מלכותית ועוד. דרושים לתפקידים אלו בוגרים בעלי הבנה הנדסית מעמיקה ועם זאת ראיה טכנולוגית רחבת היקף ביחד עם הבנת הצרכים המבצעים של הצבא.
  • 3. תפקידי ניתוח מערכות וחקר ביצועי – אלו תפקידים אשר הבוגרים מנצלים את הכישורים האנליטיים והחישובים אותם למדו על מנת לבצע תמיכה אקטיבית בתהליכי קבלת החלטות חשובות ואסטרטגיות במערכת הביטחונית. יש התמקדות בנושאים מבצעים, טכנולוגים ומערכתיים שונים בהם ניתן למבצע מגמת שיפור ולייעל בצורה משמעותית. התכלית של הבוגרים היא בניית מודלים מתאימים ומציאת פתרונות למצבים הקיימים.
  • 4. תפקידי סייבר ומודיעין – אלו תפקידים אשר הבוגרים עוסקים בעיקר בהפעלת מערכות רשת ותקשורת, ציוד חומרה, תכנות מתקדם, כלי עבודה, Machine learning ועוד הרבה תחומים נוספים.
    הבוגרים אשר מתברגים בתפקידים אלו חייבים להראות הבנה מתקדמת בתחום אבטחת המידע, הסייבר ויכולת הבנה ותחקור מבצעי.
    *ישנה אופציה נוספת שנקראת “מסלול קרבי/מבצעי” – בסיום ההכשרה הארוכה של תוכנית תלפיות, תינתן האפשרות למספר בוגרים אשר מעוניינים לבצע מסלול נוסף של תפקיד לחימה/מבצעי. מי מהבוגרים שיבחר במסלול ההמשך הזה ישובץ בתפקיד פיקודי בחילות השדה (שהם לרוב שריון, הנדסה, תותחנים וחי”ר) ובנוסף תתאפשר גם הגעה ליחידות התנדבותיות כמו סיירות, קורס חובלים וקורס טיס, והם יצטרכו לבצע מסלול הכשרה ותפקידים פיקודים ביחידות אלו.
    לאחר מספר שנים ביחידות הקרביות, הבוגרים חוזרים לעסוק במחקר ופיתוח בתחומים בהם חוו ניסיון מבצעי, או שהם מתקדמים לתפקידי פיקוד מבצעים נוספים.
  • יחידה 9900 – זוהי היחידה האחראית והאמונה על המיפוי האיסוף והמיצוי הגאוגרפי ביחידת המודיעין. ליחידה יש יכולות ניתוח שטחים על ידי לווינים, פענוח חזותי, מדויק והיא עוסקת בתחומים נרחבים הקשורים בצורה ישירה הן לקבלת ההחלטות בדרג הבכיר ברמה הטקטית והן להכנת הכוחות בשטח. היחידה כפופה פיקודית לראש אמ”ן.
    יחידה 9900 מורכבת מהמון יחידות קטנות בעלות אחריות ומשימות שונות, שמטרת העל שלהן היא פענוח ומיצוי המודיעין האסטרטגי והגאוגרפי. הגופים המרכזיים שעובדים תחת היחידה הם:1.יחידת הפענוח – זהו מרכז פענוח גדול שתכליתו עבודת פענוח, מחקר ומיצוי שטח לביסוס תובנות מבצעיות בדרגים השונים.
    2. יחידת המיפוי – זהו מרכז גיאו אינפורמטיבי העוסר בעיקר ביצירת תוצרים בקריאת השטח והתחום הגאוגרפי הדיגיטאלי. לרבות תוצרים לגורמים מבצעים כמו יכולות דימוי שטח מדויק ועוד.
    3. יחידת הלווינות – זוהי היחידה האחראית הבלעדית על הפעלת הלווינים המודיעינים ברשות אגף המודיעין הכללי.
    4. יחידת סיירי האוויר – זוהי יחידה האחראית על מתן מידע מודיעיני ואיסוף חזותי (צילום) ממבט על בשביל לאפשר לנתח מיקומים ולשפר קריאת שטח בצורה יותר אסטרטגית גם לדרגים הבכירים וגם לדרג המבצע בשטח.
    כדי להגיע ליחידה ולתת היחידות המורכבות ממנה יש לעבור מספר מיונים מקיף ולהוכיח יכולות קוגנטיביות גבוהות, עבודת צוות, ראיה מרחבית ויכולות ניתוח והסקה גבוהות. אלו שעברו את המיונים ומתגייסים ליחידה עוברים הכשרה ארוכה ומקיפה, הכוללת הדרכות על ציוד טכנולוגי מתקדם, מערכות חכמות, אמצעים מתקדמים ומידע מסווג. כל זאת מופקד על החיילים האיכותיים והאחראים ביותר שהתקבלו למערך ומופקדת עליהם המשימה למצוא פתרונות טכנולוגים בשיתוף עם שאר גופי המודיעין על מנת לנצח את המערכה ולשמור על ריבונותה של מדינת ישראל.
  • חטיבת המחקר – זוהי יחידה באגף המודיעין של הצה”ל אשר נחשבת לגוף העיקר והמרכזי ביותר בצבא ובקהילת המודיעין האמונה בצורה מוחלטת ובלעדית על המחקר המודיעיני. ייחודה של חטיבת המחקר מתאפיין ביכולת לייצר מודיעין ותמונת מצב עדכנית למערכת הביטחון, צה”ל והדרג הביטחוני והמדיני, כך שתתאפשר הכנת וגיבוש אסטרטגיה מדינית וביטחונית כללית, יצירת תוכניות אופרטיביות מדיניות ומבצעיות, מימוש פעילות מדינית ותכנון הכוח המדיני.
    החטיבה מתאפיינת ביכולות יצירת מודיעין גלובי מכל תחום וכל זירה: מודיעין אסטרטגי וטקטי, לאומי, אופרטיבי ומבצעי. לחטיבת המחקר מגיעים אנשים איכותים בעלי יכולות גבוהות ומקצועיות אשר על כתפיהם נשענות החלטות מדיניות רבות משקל ומשמעות, זאת ועוד הם אחראים על ההתמודדות ואיסוף המודיעין האיכותי והחשוב ביותר ובכך להבטיח עליונות מודיעינית של המדינה על פני אויביה.

 

למה בכלל מודיעין?

חיל המודיעין בצבא ההגנה לישראל הוא נכס אסטרטגי ומשמעותי בזירת הלחימה העכשווית של המאה ה- 21. יש לחיל תקציב גבוה במיוחד מכיוון שניתן לראות בשנים האחרונות בעיקר התפתחות של טכנולוגיות מרחיקות לכת ותלות הולכת וגוברת באמצעים וביכולות מודיעינות המביאות לשינוי המערכה בשדה הלחימה ותפיסה שהמלחמה הבאה נמצאת באינטרנט, במדיה ובאמצעים טכנולוגים מפותחים שונים ופחות ופחות בשדה קרב פיזי. אנשי המודיעין מאופיינים בחתירה למצויינות, ביקורת עצמית מאוד גבוהה ויכולת תחקור אותה הם לומדים במהלך הכשרתם במסלולים השונים.

הסיבות העיקריות, אותם אנשי מודיעין עצמם העידו כי הם הרוויחו במהלך שירותם הצבאי תחת החיל הם:

  1. התעסקות בליבת סודה של מדינת ישראל – חיל המודיעין הוא אחד הנכסים האסטרטגים המשמעותיים ביותר של מדינת ישראל, וכל מלש”ב אשר נמצא מתאים למיונים ולבסוף עובר את שלבי ההכשרה, מגלה עולם מלא תוכן, סודות והתעסקות בלב ליבה של ההגנה על מדינת ישראל בדרכים רבות שאינן בשדה הקרב הפיזי, אלא הטכנולוגי, וזאת על ידי מספר דרכים כמעט אינסופי. ההתעסקות הזו היא משמעותית מאוד ותחושת הסיפוק העצמית ושירות משמעותי מורגשות בצורה ניכרת בתפקידים השונים.
  2. האנשים – שמו של חיל המודיעין הולך לפניו כבר שנים רבות, וכן הביקוש אליו גדול במיוחד. אותם מלש”בים שנמצאים מתאימים לתפקידים ומסלולים שונים במודיעין מעידים כי אחד הדברים הטובים ביותר שהם חוו בשירותם הצבאי זאת סביבת העבודה האיכותית, כלומר הם נמצאים במעגל אנשים מצומצם ואיכותי, אשר דומה בתכונות האופי וגורם להעצמת סביבת העבודה שלהם. גם מבחינה חברתית האנשים נחשבים איכותיים ומאפשרים סביבת עבודה נוחה ונעימה יותר, וגם מבחינה מקצועית אנשים בעלי מוטיבציה ויכולות גבוהות שמאפשרים קידום מקצועי ומתן עזרה כך שניתן להתקדם מקצועית בצורה משמעותית.
    כל שכן, נרקמים שם חברויות שממשיכות גם לאחר השירות הצבאי ולאורך כל החיים, וזהו דבר חשוב ומשמעותי, להיכנס למעגל חברים עם אנשים דומים שעברנו איתם שירות ארוך ומספר חוויות בלתי נדלה.
  3. שאיפה למצויינות וחתירה קדימה – מפקדי חיל המודיעין ידועים בסטנדרטים גבוהים ורצון מתמיד להשתפר, שכן הם בעלי יכולות תחקור עצמית ודרישות מאוד גבוהות גם מעצמם וגם מהפקודים שלהם (החיילים שלהם) ולכן הם תמיד שואפים להיות טובים יותר ולשפר את מי שנמצא תחתיהם, כך שכל המערך יהיה איכותי, מוצלח ושואף למצויינות מתמדת בעבודה השוטפת. החתירה קדימה מתבטאת בכך שהמפקדים, הקצינים ועד אחרון החיילים מרגישים אחריות אישית כלפי המערכת ורצון להיות הטובים ביותר בתחומם, ולכן נוצרת תחרות חיובית במטרה להיות הטוב ביותר ולהשתפר כל הזמן.
  4. ללמוד ללמוד לבד – כחלק משימוש ביכולות טכנולוגיות ומערכות, יש צורך בהמון שעות של למידה וניסיון. חיל המודיעין מלמד את החיילים שלו עוד מראשית הדרך טכניקות ודרכים להתמודד עם מכשולים וקשיים וזאת על ידי הבנה ראשונית כי על כל חייל במערכת ללמוד גם דרך הקורסים ואנשי המקוצע אך גם דרך ישיבה ממושכת ולמידה אישית. היכולת של ללמוד לבד היא נכס משמעותי לא רק בצבא אלא גם אחר כך, זהו כלי חשוב בשביל לימודים אקדמיים ועבודה במשרות הדורשות רצינות ומוסר עבודה תוך קליטת חומר רב בזמן קצר ויישום.
  5. הטלת ספק וחשיבה ביקורתית – עולם המודיעין הוא עולם מסובך ורב תכליתי, כך שמתבקשת בחשיבה הביקורתית והטלת ספק על בסיס שגרתי. יש צורך ללא הפסקה בבדיקה עצמית ותחקור האם אנחנו נמצאים בדרך הנכונה, תחקור עצמי מעמיק וכנה, וחשיבה ביקורתית על מנת להשתפר ללא היכר. זהו דבר שנלמד מהבסיס בחיל ויש יישום שלו לכל אורך הדרך בכל מסלול או יחידת מודיעין אפשרית. היכולת לחשוב בצורה ביקורתית ולהטיל ספק היא תכונה חשובה גם לאזרחות שכן היא מאפשרת להסתכל על העולם בצורה יותר פתוחה ולא להיכנס למשבצות או לחשוב בצורה מקובעת.
  6. היום שאחרי – אגף המודיעין וחיל המודיעין מזוהה עם אנשים איכותיים בעלי ידע רב, ויוצאי צבא רבים מצליחים למצוא את מקומם בשוק הפרטי במגוון רחב של עבודות ואפשרויות תעסוקה בהייטק, משרדי ממשלה וחברות פרטיות שונות בהתאם לידע אותו רכשו בצבא ובדגש על יכולות נוספות אותם פיתחו, אשר מתאימים למספר גדול של חברות.

מי אתם אנשי המודיעין?

אנשי חיל ואגף המודיעין הם אנשים שקצת קשה להגדיר אותם, והסיבה העיקרית היא משום שכל מסלול וכל יחידה מאופיינת על ידי סממנים שונים. לכל תפקיד יש דרישות שונות, הגדרות וקווים מנחים ובהתאם לכך יש צורך באנשים שונים בעלי יכולות שונות ומגוונות שיהיו מסוגלים להגיע אל קצה גבול היכולת ולהביא לתוצאות המודיעיניות הטובות ביותר. מה שכן ניתן להגיד על אותם חיילים ביחידות המודיעין, זה שהם אנשים בעל רקע חברתי, הם אנשים שאוהבים לפעול, אנשים בעלי כנות, תשוקה ללמידה, בעלי אחריות וכושר מנהיגות. הם אוהבים לתרום לחברה, לבצע התנדבויות ולעזור בכל דרך ואמצעי שניתן להם. עוד ניתן להגיד כי אנשי המודיעין בכלל הם אנשים אינטליגנטים שאוהבים לחשוב מחוץ לקופסה ותמיד מנסים למצוא דרך יצירתית לפתרונות.

מעבר לאותן תכונות אופי ודפוסי התנהגות המאפיינים את אנשי וחיילי חיל המודיעין, ניתן לראות מגמה גורפת של תוצאות ציון קב”א וציון דפ”ר גבוהים במיוחד במבחני הפסיכוטכני של הצו ראשון. הסיבה העיקרית היא הכוונה מוקדמת והבנה כי יום מיון “צו ראשון” הוא יום משמעותי בעל פוטנציאל גדול לפתוח דלתות לכל המיונים הנחשבים והנחשקים ביותר. החיל מחפש מלש”בים שיודעים לחשוב בצורה ביקורתית ויצירתית, שמוצאים פתרונות לבעיות במגוון סוגים ויודעים לחשוב מחוץ לדפוסי עבודה רגילים – “לחשוב מחוץ לקופסא”. לכן חשוב מאוד להתכונן מבעוד מעוד לקראת הצו ראשון, זה יום המיון הראשוני של הצבא ובעצם הפעם הראשונה שבה המלש”בים פוגשים חיילים ואת יחידת מיט”ב – היחידה האחראית על כל השיבוצים בצבא, ונכנסים לתהליכי המיון הרחבים בתוך המערכת הצבאית.

מי שלא יגיע מוכן יכול לפספס הזדמנות להוכיח את הפוטנציאל הטמון בו ולהפסיד אפשרויות רבות של תפקידים ומסלולים מיוחדים שיכולים לתרום לו בצורה משמעותית. ההפסד הוא כפול מכיוון שלא רק מי שלא מגיע מוכן יכול לקבל ציון נמוך, אלא ההבנה שמלש”ב עתיד לשרת בצבא למשך תקופה מאוד ארוכה וחשובה מהחיים שלו (בין שנתיים לשנתיים ושמונה חודשים לכל הפחות) יכולה לגרום לפגיעה משמעותית במוטיבציה במידה ולא מגיעים מוכנים למבחנים ולא מבצעים הכנה מקדימה מספיק זמן מראש.

תהליך המיון למודיעין בקצרה:

תהליך האיתור והמיון של המלש”בים מתרחש בסיום הצו הראשון וקבלת הנתונים האישיים כמו קב”א ודפ”ר.

לנתונים אלה מצטרפים נתונים נוספים כמו כישורים למקצועות שנלמדים בבית הספר, ומייחסים להם משמעות גדולה. בתום שלב האיתור הראשוני, מתחיל תהליך מיון קפדני הכולל מבחנים, ראיונות ותחקיר בטחוני, שבסופו יוחלט אם אתם מתאימים לתפקידים המוצעים באגף המודיעין.

כל שלבי המיון הקדם צבאים מתרחשים במתקן מיון אזרחי של צה”ל הנמצא בתל אביב.

במהלך המיונים הראשוניים לחיל המודיעין, יבחנו מספר תחומים ונושאים. לבסוף יבחרו מועמדים המתאימים לתפקידים השונים וינטבו אותם למיונים נוספים למסלולים ומקצועות בהתאם.

תהליכי המיון מתבצעים ב- 2 פעימות, כלומר בשני מחזורי מיון מרכזיים שלרוב מתרחשים בסוף כיתה י”א:

  1. בין החודשים יוני (6) לחודש ספטמבר (9) – זמני מיון אלו מיועדים בעיקר למלש”בים אשר מיועדים להתגייס לצבא לאחר סיום הלימודים והגעה לגיל 18, בין החודשים יולי עד נובמבר.
  2. בין חודשים פברואר (2) לחודש אפריל (4) – זמני מיון אלו מיועדים בעיקר למלש”בים אשר מיועדים להתגייס לצבא לאחר סיום הלימודים והגעה לגיל 18, בין החודשים דצמבר עד אפריל.

דגש חשוב – לאחר קבלת מיונים לכנס כלל חמ”ן או לכנס שחקים חבצלות, אתם תגיעו למצב שנקרא “הקפאת זימונים” זהו מצב בו לא תוכלו לקבל מיונים נוספים למקומות שונים ותפקידים אחרים בצבא, וזאת כל עוד אתם נמצאים בשלבי מיון לחיל מודיעין. מה שכן צריך לדעת זה שלמרות שאתם במצב של “הקפאה” עדיין תוכלו לקבל זימונים למיונים של מספר מאוד מצומצם של יחידות כמו: סיירות (לוחמה), גלי צה”ל, עתודה צבאית, קורס טיס, מסלול יחידת הטכנולוגיה גאמ”א סייבר, להקה צבאית ותיאטרון צה”ל.

*כמובן שניתן לחתום ויתור על כל מסלול התנדבותי שכזה, אך עליכם להבין שאם אתם מחליטים לחתום ויתור המשמעות היא שאתם מוותרים על ניסיון התמיינות ולא תוכלו להתחרט בשנית.

*לאחר קבלה לכל מסלול מודיעיני, תצטרכו לעבור סיווג ביטחוני.

*קיימים מסלולי הכשרה בתוך היחידות, במידה ואם תמצאו מתאימים תצטרכו “לחתום קבע” – כלומר לחתום יותר מזמן השירות הסדיר (32 חודשים לבנים ו- 24 חודשים לבנות) או לחילופין לבצע קורס קדם צבאי (קורס שמתבצע על ידי הצבא טרם הגיוס ככה שאתם מבצעים אותו בתנאים של חיילים אך עדיין מוגדרים כמלש”בים והפז”מ- פרק זמן צבאי שלכם לא דופק).

*יחידת מיט”ב יכולה להבטיח לכל מלש”ב רק מיון אחד לחיל המודיעין, כלומר אם הגעתם למיון ליחידה מסוימת ונמצאתם לא מתאימים, לא תוכלו לבצע מיונים נוספים לחיל. הסיבה היא שלמודיעין יש המון מסלולים והרבה מאוד מתמיינים ומספר המקומות מאוד מוגבל. לכן מיט”ב בשילוב עם יחידות המודיעין מנסות לבחור בקפידה בהתאם לנתונים האישיים את האנשים הפוטנציאלים ביותר להצליח לעבור את המיונים שלהם. במידה ולא עברו אין אפשרות לתת מיונים נוספים ואותו מלש”ב לא יוכל להתמיין יותר לחיל המודיעין.