שלבים ביום המיון לצו ראשון

יום המיון הראשון לצה”ל מורכב בסך הכל מ – 4 תחנות. אין סדר מסויים של תחנות, אלא אנשי יחידת מיט”ב יכוונו אתכם לכל תחנה בהתאם ללחץ ועומס שיכולים להיווצר במהלך היום.

התחנות בהם עוברים:

בתחילת היום טרם כניסתכם אל התחנות תצטרכו בכניסה ללשכת הגיוס להציג תעודה מזהה ולקבל ברקוד/כרטיס מגנטי שאיתו תסתובבו במהלך היום. בכניסה לכל תחנה תצטרכו להעביר את הברקוד/כרטיס על מנת להירשם במערכות של מיט”ב שאכן עברתם שם ויהיה תיעוד לכך. זאת במטרה לעשות סדר בעקבות לחצים תמידיים הקיימים על הלשכה כל ימי מיון של צו ראשון.

זכרו- כדי שלא תצטרכו להגיע למצב של אי נוחות, שתצטרכו להסביר שהייתם בתחנה מסוימת ומצד שני לא מופיע במערכת את האישור לכך, פשוט לפני כל תחנה תעבירו את הברקוד/כרטיס וודאו שאכן השם שלכם עם הפרטים נקלטו במערכת ואתם רשאים להתחיל את התחנה!

 

אימות נתונים:

לפני הגעתכם ללשכה תתבקשו למלא שאלון אינטרנטי הנקרא “צו ברשת”. שם יקחו מכן פרטים בנוגע למסגרות בהן למדתם, כתובתכם וכו. חשוב למלא את השאלון לפני ההגעה ללשכה כדי לחסוך זמן ומאמץ מהיום העמוס. 

כשתקראו לתחנת “אימות הנתונים” תעבור אתכם מאבחנת על הנתונים שמלאתם ותבדוק שלא חסר אף פרט. התחנה לרוב לוקחת כמה דקות בודדות לילידי הארץ.

לעולים חדשים, יתבצע מבחן עברית כדי לבדוק את יכולתם לעבור ראיון בעברית ובכדי להחליט על צורך בזימונם לקורסי עברית. ציון העברית של מלש”בים ילידי הארץ לרוב יקבע במהלך הראיון. כמעט כל מי שדובר עברית כשפת אם יקבל סימול עברית גבוה כך שאין צורך לחשוש מכך ולנסות להשתמש בשפה גבוהה בראיון.

 

 

מבחן פסיכוטכני:

זהו השלב שבו אתם נבחנים במספר רב של נושאים ושאלות רבות מכל תחום. המבחן סך הכל אורך בין חמישים דקות לשבעים דקות (שעה ועשר דקות). המבחן בנוי בצורה “אדפטיבית” כך שבכל נושא אם עניתם על שאלה נכון השאלה הבאה תהיה קלה יותר ולהיפך. כך המבחן לומד אתכם בצורה מהירה ומתאים את השאלות לרמה המתאימה לכם. לא צריכים להילחץ אם שאלה אחת מרגישה קלה יותר מהקודמת כי קשה לדעת ולשפוט את רמתן. נוסף לכך גם אם טעיתם בשאלה עדיין ניתן “לעלות” חזרה לשאלות הקשות, לכן אין סיבה לחשוב על כך במהלך המבחן, רק להתרכז בפתרון השאלות. 

5 הנושאים המרכזיים שעליהם אתם נבחנים במבחן הפסיכוטכני הם:

  • אנלוגיות (קשר) מילוליות – יופיעו לפניכם צמד מילים עם קשר לוגי מסוים שתצטרכו להבין את משמעותו, ועל בסיס הבנה זו להצליח לחבר צמד מילים נוסף המכיל את אותו סוג של קשר לוגי.
  • חשיבה כמותית/ מתמטיקה/ חשבון – שאלון מגוון מהרבה תחומים במתמטיקה כמו בעיות יחסים, הספק, תנועה, הסתברות, גיאומטריה ועוד.
  • הבנת הוראות – יופיעו בפניכם שאלות שרק במעקב מסודר אחרי ההוראות שניתנו תוכלו לענות על עליהם נכונה.
  • אנלוגיות צורניות – יופיעו לפניכם שתי צורות עם קשר מסויים, ויהיה עליכם ליצור את אותו קשר עם 2 צורות נוספות.

*אנלוגיות – קשר של דימיון

מטרתו של המבחן הפסיכוטכני הוא לקבוע את ציון הדפ”ר (דפ”ר = דירוג פסיכוטכני ראשוני) שלכם אשר מהווה חלק משמעותי בהחלטת הצבא לאן לשבץ אתכם.
המבחן הפסיכוטכני הוא מבחן בצורה של שאלון עם תשובות רבות ברירה (“שאלון אמריקאי”). מהלך המבחן מתבצע בצורה אישית, כאשר אתם מול מחשב בעמדה. כל המבחן מחולק לפרקים, וכל פרק קצוב בזמן מסוים. ישנו שעון עצר המופיע על גבי המסך, משמש כעזר והתראה לגבי הזמן הנתון לכל פרק. בנוסף מקבלים דף טיוטה אחד, עיפרון ומחשבון מדעי. חשוב לזכור שיש רק דף טיוטה אחד ולהשתמש בו בצורה נבונה וחסכונית.
בסוף המבחן יש להחזיר את הדף, העיפרון והמחשבון חזרה למאבחנת.
*המבחן הפסיכוטכני הוא מבחן שניתן לבצע אך ורק פעם אחת (*ישנם מקרים מסוימים שיש אפשרות לבצע את המבחן אבל זה קורה יחסית מעט וצריך לעמוד בקריטריונים מסוימים, כמו לקבל ציון נמוך מהממוצע הארצי דפ”ר 50 לדוגמה).

*שווה ללמוד למבחן עם מחשבון כדי לתרגל מצב שדומה כמה שניתן למבחן עצמו ולנסות להפיק ממנו את המיטב.
*יש אפשרות לבקש לדחות את המבחן הפסיכוטכני אם אתם מרגישים שאתם לא מוכנים (מרגישים חולים, חום, לא אכלתם טוב או לא ישנתם טוב בלילה ואתם לא מספיק ערנים וחדים). יכולים להתחשב בכם וכנראה שתקבלו זימון ליום למחרת בבוקר, לכן תקחו בחשבון את המצב ואם תהיו מוכנים להגיע יום אחרי יום בשביל להשלים את המבחן.

זכרו- מצב שבו הספקתם לענות על כל השאלות ונישאר לכם זמן, יש אפשרות לחזור אחורה ולבדוק שאלות שכבר סומנו. ברגע שעברתם לפרק הבא אין אפשרות לחזור חזרה לפרק הקודם. 

*אם לא זוכרים לנחש ! מקבלים נקודות רק על תשובות נכונות ולא מורידים ניקוד על טעויות.

 

ראיון אישי:

הראיון האישי נעשה בחדר נפרד כאשר מראיינת אתכם מראיינת פסיכוטכנית שעברה הכשרה ייחודית לפי התורה פסיכולוגית מקצועית וסודית החשופה משרתי המערך צה”ל בלבד. הראיון נבנה ונוצר בעצם על פי מחלקת מדעי ההתנהגות של הצבא.
הראיון אורך סביבות 20 – 40 דקות ומטרתו לתת למראיינת הבחנה מדויקת על קווי האופי שלכם, על רמת המוטיבציה לשרת שירות משמעותי בכלל ושירות בקרבי בפרט.

הראיון האישי הינו ראיון חד פעמי ואין אפשרות לבצע ראיון חוזר. הוא נחשב כמבחן כמו כל תחנה אחרת ואין לזלזל בו בשום צורה. בסוף הראיון יקבע ציונכם בששת התכונות הנבדקות ע”י המראיינ\ת. הציונים הללו בשילוב עם הדפ”ר ונתונים אחרים מהצו ישמשו את הצבא בקביעת מידת ההתאמה שלכן\ם לתפקידים שונים.

עד סוף 2017 הראיון האישי נועד אך ורק לכלל הבנים ומעט מאוד בנות היו עוברות אותו גם (כאלה המיועדות ללוחמה/ טיס/ מודיעין), בנובמבר 2017 הוחלט על רפורמה בצה”ל- כל מלשבית הולכת לעבור בצו הראשון גם ראיון אישי. רפורמה זאת מגיעה כתוצאה של הבנה כי נתינת ציונים בצו הראשון לבנות אך ורק על סמך 3 תחנות (אימות נתונים, מבחן פסיכוטכני, ובדיקה רפואית) אינו אמין מספיק, ויש לבצע ראיון מקיף על מנת לקבל יותר מידע מהבנות אודות המוטיבציה, הרצון לשירות משמעותי, יכולות נוספות ולא רק ידע השכלתי “על הנייר” (לימודים). 

 

בדיקה רפואית:

בתחנת הבדיקות הרפואיות יבצעו כמה בדיקות סטנדרטיות כמו: מדידת משקל, גובה, לחץ דם ודופק.

מטרתה של התחנה היא להגיעה להחלטה על קביעת הפרופיל הרפואי הצבאי המתאים ביותר. הפרופיל שלכם מציג את רמת הכשירות הגופנית והבריאותית, וזהו עוד פרמטר שעל פיו תינתן החלטה על התאמה לשיבוץ בתפקידי צה”ל.

בנוסף יהיה עליכם בתחנה זו להגיש לרופא את השאלון הרפואי אותו הייתם אמורים למלא- (חשוב!). במידה והבאתם אתכם גם תוצאות של בדיקת שתן או בדיקת עיניים שביצעתם ב – 3 חודשים האחרונים בקופת החולים. (במקרה ולא הועלתם לעשות זאת, יש אפשרות לבצע את הבדיקות בלשכת הגיוס)
את הבנים יבדוק רופא בדיקה פיזית קצרה בדיקה שאנו בטוחים ששמעתם עליה רבות, ואילו את הבנות תבדוק רופאה שנמצאת בלשכה. 

בתום התחנה ייקבע הפרופיל שלכם, שיכול לנוע בין 21 (פטור משירות צבאי) ועד 97 (בריא וכשיר לשרת שירות קרבי)

רוצים להגיע מוכנים ולהפציץ בציון הדפ”ר?
לחצו כאן והירשמו עכשיו

רוצים שאחד המדריכים שלנו ילמד אתכם אישית? לחצו כאן והירשמו עכשיו