Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

כל מה שרציתם לדעת על יום המא"ה


יום המא”ה – קראתם עליו כל כך הרבה, בכל מקום, שמעתם עליו מחברים או בבית הספר ועדיין – אתם מרגישים שאתם לא יודעים מספיק? אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר!

יום המא”ה – (מיון, איתור והתאמה) הוא המיון השני שתעברו לקראת גיוסכם לצבא, מיד אחרי הצו הראשון, ומטרתו לתת לכם נתונים נוספים שבעזרתם תוכלו להתמיין לתפקידים השונים בצבא, בהתאם ליכולות שלכם.

מאז תקופת הקורונה מתקיים המיון בזום מהבית, כאשר חלק אחד של היום הוא קבוצתי, ותעברו אותו יחד עם מלש”בים בגילכם מכל רחבי הארץ, והחלק השני הוא מבחנים אישיים מקוונים.

ביום זה אתם נמדדים במגוון יכולות, דרך תרגילים קבוצתיים שונים, תרגילים אישיים בפני המאבחנות ומבחנים פסיכוטכניים. לאחר יום המיון תקבלו ציונים בין 1 ל-5 בכל אחד מהמדדים עליהם אתם נבחנים בתחנות השונות.

המדדים הם: הדרכה, פיקוד, קשב מתמשך, הפעלה טכנית, טיפול באדם, השקעה והתמדה, תפיסת מרחב, עיבוד מידע, התנהגות מסגרתית, ניהול וארגון, עבודת צוות ובגרות ובשלות.


שלב ראשון – הכנה ליום המיון:

יום המא”ה, כאמור, הוא יום חשוב מאוד שהציונים שתקבלו בו מהווים תנאי סף עבורכם לקבלה לתפקידי מיון רבים. מדובר ביום שעשוי להיות מאתגר ולא פשוט לכן חשוב להגיע אליו מוכנים. צה”ל מציע תרגול באתר מתגייסים שניתן להיעזר בו על מנת להתכונן – אלא שהתרגול הוא מצומצם יחסית ולא בטוח שייתן מענה למי שרוצה להגיע מוכן במאה אחוז. במקרה הזה אנחנו מציעים ערכות הכנה מקוונות שמותאמות לכם ויעזרו לכם להתכונן בדרך שהכי נוחה לכם – קורסים מקוונים, שיעורים מוקלטים, הכנות אישיות בזום עם מאבחנות פסיכוטכניות לשעבר, סימולציות קבוצתיות ועוד. מי שמבצע הכנה איכותית לקראת יום המא”ה מגדיל לעצמו את הסיכויים לקבל ציונים טובים וכך לקבל נתונים לתפקידים שרציתם. יש יתרון משמעותי בהגעה ליום המיון עם ידע מקדים, עם ביטחון וניסיון בתחנות ובתרגילים השונים והדבר מאפשר למי שהתכונן להתבלט בקבוצה ולסיים את היום בתחושה הרבה יותר טובה.


שלב השני – במהלך יום המיון:

בבוקר יום המיון או יום לפניו יצרפו אתכן המאבחנות לקבוצת וואצאפ שתלווה את יום המיון שלכם, בה ישלחו עדכונים והנחיות מהמאבחנות וגם הקישורים לקבוצות הזום. יום המיום מתחיל בשעה 8:00, חלק מהמועמדים מתחילים בזום הקבוצתי וחלק מתחילים במבחני המחשב, ואין חשיבות לסדר בו תעברו את היום.


מבחני המחשב

מבחני המחשב מורכבים ממספר פרקים שונים שמטרתם לבחון את היכולות שלכם בחלק מהמדדים שצויינו למעלה, ובהם אתם נדרשים לענות על שאלות אמריקאיות לפי מידע שאתם מקבלים ומערכות שונות שאתם נחשפים אליהם, כגון גרפים, דיאגרמות, מפות ועוד. חלק מהפרקים קצובים בזמן, ובתום כל פרק תוכלו להחליט מתי להתחיל את הפרק הבא. עם זאת – המבחן עצמו הוא מבחן רצוף ויש לענות על הפרקים בזה אחר זה, למעט הפסקות קצרות מאוד לצרכים הכרחיים שאתם יכולים לבחור אם לקחת לעצמכם בין הפרקים. משך המבחן משתנה ותלוי בקצב האישי שלכם ושל המענה שלכם, ועשוי להימשך בין שעה וחצי לשלוש שעות.

החלק השני של יום המיון, שמתקיים בזום, מורכב משלושה תרגילים – תרגיל דינמיקה קבוצתית ותרגיל הדרכה, ששניהם מתקיימים בקבוצה, ותרגיל אישי שכולל סימולציות.

טיפים להצלחה במבחני המחשב

  • בחלק מהפרקים אתם נבחנים על מידת הקשב והריכוז שלהם. וודאו שאתם קוראים את ההוראות בתשומת לב ומסלקים הסחות דעת מהסביבה שלכם.
  • הפרקים קצובים בזמן לכן חלקו את הזמנים שלכם בין השאלות, הקציבו זמן סביר לכל שאלה כדי שתספיקו לענות על כל השאלות שבפרק.

דינמיקה קבוצתית

בתרגיל הראשון בזום, הדינמיקה הקבוצתית, תכירו לראשונה את הקבוצה שאיתה תעברו את החלק הזה ביום, שמורכבת לרוב מ6-8 משתתפים. אמנם חלק לא מבוטל מהמיון מתקיים בקבוצה אבל אם נמדדים ביחס לעצמכם והציונים שלכם הם ציונים אישיים. בתרגיל הראשון יהיה עליהם לחשוב על רעיונות שקשורים לנושא מסויים שיציגו בפניכם המאבחנות – למשל – לאיזה קבוצות כדאי להעביר תרומה גדולה של רותם אנונימי, רעיונות לדברים שצריכים להיות ביום גיבוש כיתתי וכו’. לאחר שחשבתם על רעיונות אישיים תידרשו לבחור רעיון אחד שעלה תוך דיון בקבוצה – משימה שתדרוש מכם יכולות שכנוע, כריזמה, הבעה עצמית מנומקת ומיומנויות שיח. בהמשך תידרשו לבצע מספר תרגילים שקשורים לרעיון שנבחר, וביניהם פיתוח שלו דרך כל מיני אספקטים שיבקשו מכם המאבחנות, הצגה ויזואלית שלו בציור דיגיטלי ויצירת “פרסומת” לרעיון שלכם. בתרגיל זה אתם נמדדים בעיקר ביכולות עבודת הצוות והפיקוד שלכם, וגם ביכולות רוחביות אחרות (לדוגמא, בגרות ובשלות, השקעה והתמדה ועוד).

טיפים להצלחה בדינמיקה הקבוצתית

  • בדינמיקה חשוב לא רק לבלוט ולהנהיג את הקבוצה, אלא גם להוכיח שאתם מסוגלים להשתלב בה. כמובן שתדברו כשיש לכם מה להגיד אבל הקפידו להקשיב גם ליתר חברי הקבוצה, לשאול אותם לדעתם ולא להיכנס להם בדברים.
  • כדי לשכנע נסו לבחור בסיבות שאחרים יכולים להזדהות איתן ולא בסיבות אישיות – כך יהיה לכם קל יותר לסחוף אחריכם את הקבוצה.

הדרכה

התרגיל השני בזום הוא תרגיל ההדרכה. כל אחד מחברי הקבוצה מקבל נושא שנבחר עבורו באקראיות מהמאבחנת. אין אפשרות להשפיע על הנושא שקבלו או להחליף אותו, והנושאים יכולים להיות למשל: מיחזור, למידה מרחוק, רשתות חברתיות, אישים מפורסמים וכו’.

על מנת להכין את ההדרכה שלכם תקבלו קישור למצגת שאותה תעבירו מול הקבוצה לאחר שתסיימו את שלב ההכנה. לצד המצגת יופיעו טפים עבורכם והערות שתוכלו להשתמש בהם שלא יוצגו לקבוצה. להכנת ההדרכה שלכם תקבלו כ-10 דקות. שלב זה דורש תכנון מקדים, חלוקת זמנים נכונה ומיומנויות של קליטת ידע חדש במהירות ויצירתיות.

לאחר שנגמר הזמן להתכונן להדרכה תתחילו להציג בפני הקבוצה את ההדרכות שלכם, אחד אחרי הני לפי סדר שיבחרו המאבחנות או לפי סדר ההתנדבות שלכם. אין חשיבות למתי תציגו את ההדרכה שלכם או אחרי מי מחברי הקבוצה והדבר לא משפיע על הציונים שלכם.

לטובת ההדרכה עצמה תקבלו 4 דקות, בהן תידרשו להציג את הנושא, ללמד עליו את פרטי המידע שקיבלתם, לתת עליו עובדות מעניינות ולהעביר הפעלה בנושא לקבוצה. יש חשיבות רבה למשך הזמן שלוקח לכם להעביר את ההדרכה. כתוצאה מכך בהדרכה עצמה אתם נדרשים גם כן ליכולות של תכנון זמנים, ובנוסף גם לביטחון עצמי, התבטאות ברמה גבוהה, תפיסת הקשב של הקבוצה ועמידה מול קהל.

בתרגיל זה אתם נמדדים בעיקר ביכולת ההדרכה שלכם, וגם ביכולות רוחביות אחרות (לדוגמא, בגרות ובשלות, השקעה והתמדה ועוד).

טיפים להצלחה בהדרכה

  • הביטחון שאתם משדרים הוא חלק מרכזי בהדרכה, אולי אפילו המרכזי ביותר. חייכו, הביטו למלצמה, פנו לחברי הקבוצה ודברו ברוגע. זכרו שכולכם באותה סירה וגם אתם אתם בלחץ אתם חולקים את החוויה עם חבריכם לקבוצה.
  • הזמנים בהדרכה מהווים גורם שעליו אתם נמדדים, לכן היו ערניים לשעון תוך כדי ההצגה וחלקו מראש את הזמנים על מנת להבטיח שתעבירו את המצגת כולה בזמן הנתון.

סימולציות אישיות

התרגיל האחרון בזום הוא הסימולציות האישיות, או בשמן האחר תחנת טיפול באדם. את התרגיל אתם מבצעים בזום אבל הפעם לא בקבוצה, אלא אחד על אחד מול המאבחנת שהעבירה לכם את הזום. בתרגיל זה תקבלו טקסט קצר שמתאר סיטואציה מסויימת בה לאחת הדמויות נעשה עוול או אי צדק. התרגיל מחולק לשניים, כך שהטקסט הראשון יתאר מצב שבו אתם משחקים נותני שירות שכפופים לרשימת חוקים ואיסורים, והמאבחנת משחקת לקוחה, והטקסט השני יתאר מצב שונה שבו אתם מהווים גורם סמכות כלשהו אך יש לכם איזשהו קשר אישי עם הדמות שמשחקת המאבחנת, כמו למשל תלמיד, מלצרית במסעדה, חניך בתנועת נוער וכו’.

לרוב המידע שתקבלו יהיה חלקי בלבד ויהיה עליהם להשלים פרטי מידע נוספים על המצב תוך כדי משחק בסימולציה.

בכל אחת מהסימולציות אתם נבחנים ביכולת שלכם לתת מענה לסיטואציה הלא נעימה שאתם משחקים, למצוא לה פתרונות, להביע אמפתיה ורגישות כלפי הדמות ולהפגין יכולות של קשרים בין-אישיים.

כל סימולציה נמשכת בין 3-7 דקות לערך, והן מתבצעות בזו אחר זו.

בתרגיל זה אתם נמדדים בעיקר ביכולת הטיפול באדם שלכם, וגם ביכולות רוחביות אחרות (לדוגמא, בגרות ובשלות, השקעה והתמדה ועוד).

טיפים להצלחה בסימולציות האישיות

  • גם אם אתם מרגישים שאין דרך פתרון מבלי לעבור על האיסורים שקיבלתם – אל תעשו זאת. כאן נבחנת היצירתיות שלכם, המחויבות והנכונות שלכם לעזור.
  • חלק מהותי בלעזור לאדם הוא להביע כלפיו רגישות. לכן, גם אם אתם לא מצליחים להביא פתרון פרקטי משמעותי חשוב שתנהגו ברגישות עם הדמות שמולכם, תביעו הזדהות ואמפתיה.

שלב שלישי – לאחר יום המיון:

לאחר שביצעתם את יום המיון כולו ואת כל התחנות, תקבלו את הציונים שלכם במדדים שצוינו מעלה. את הציונים שלכם תוכלו לראות באתר מתגייסים והם יגיעו אליכם מספר ימים לאחר שביצעתם את יום המא”ה. באתר מתגייסים תוכלו גם לראות מה הציון המינימלי הנדרש בכל אחד מהמדדים על מנת לשרת בתפקידים השונים. אם קיבלתם ציון שאתם לא מרוצים ממנו, ניתן להגיש בקשה לערעור ביחידת מיט”ב, ואם היא נענית בחיוב תוכלו לעבור שוב רק את התחנה שנותנת לכם את הציון שעליו ערערתם (ולא את יום המיון כולו) וכך לנסות ולשפר את הציון בתחנה זו – כאשר לבסוף נבחר עבורכם הציון הגבוה מבין השניים.

לאחר ביצוע יום המא”ה וקבלת הציונים תקבלו גם את שאלון ההעדפות שלכם, בתקופת זמן מסוימת בהתאם למחזור הגיוס שלכם. בשאלון זה מוצע לכם מגוון רחב מאוד של תפקידים, אותם תוכלו לדרג לפי מידת הרצון שלכם לשרת בתפקיד זה. תפקידי המיון שיופיעו עבורכם בשאלון ההעדפות הם רק כאלה שיש לכם נתוני מא”ה מספיקים על מנת להתמיין אליהם.


רוצים להפציץ במבחני יום המא"ה?

בדפים הבאים תראו איך לעשות את זה נכון