יום המא”ה לבנים – יום המפ”ל

במשך שנים רבות יום המא”ה היה יום מיון מוכר לכל מלש”בית שנמצאת בתהליך המיונים לצבא. יום המא”ה – יום מיון, איתור והתאמה, מיועד להתקיים לאחר זימון יום המיון הראשוני “צו ראשון” ותכליתו הוא קבלת נתונים חדשים ומשמעותים, כך שלצבא תהיה אפשרות להכיר את המועמדות לשירות הביטחון בצורה טובה יותר, ואף לבחון מספר אלמנטים ומידת התאמה לקטגוריות שונות. אך מתחילת חודש נובמבר 2021 צה”ל מחליט לשנות כיוון ולבצע את יום המיון הזה לבנים ולבנות כאחד.

יום המא”ה, אשר מועבר על ידי גוף מקצועי (מכון אדם מילוא), כלל במתכונתו המקורית 6 תחנות שונות הבוחנות יכולות פיזיות, בחינת יכולות הפיקוד והמנהיגות, שליטה, התמודדות עם לחץ, הדרכה, עבודת צוות, ניהול וארגון, קשב מתמשך, עיבוד מידע ועוד מספר נושאים. אך בעקבות נגיף הקורונה, בתכנון היום ביצעו שינויים והצליחו ליצור מתכונת קצת יותר מתומצתת המכילה 4 תחנות (ללא תחנה פיזית) כך שניתן לבצע את היום “בשלט רחוק” מתוך הבית בעזרת מדריך וקבוצה קטנה שמבצעת את התחנות דרך הזום – ZOOM.

החל מחודש נובמבר 2021 צה”ל מבצע שינוי דרמטי בתהליך המיון, כך שגם מועמדים בנים צריכים לעבור את יום המא”ה כמו בנות בדיוק. חשוב לציין כי לפי מתווה השינויים, יום המא”ה של הבנות לא הולך להשנות ואילו יום המא”ה לבנים הולך להיקרא מעתה: יום המפ”ל – יום מיון לפיקוד וללחימה.

ההבדלים המרכזים שהולכים להיות ביום המיון הזה לא מאוד גדולים, כלומר המיונים של הבנים והבנות יהיו דומים אך לא זהים. היום יבוצע במכון יעודיי של אדם מילוא, וימשך כ- 6 שעות. הבנים הולכים להיבחן במספר תחנות ונושאים כמו: ניתוח נתונים מתוך גרפים, מבחן פירוק והרכבה, יכולות טכניות בסיסיות, סימולציות אישיות וקבוצתיות, תרגילי צוות, יכולות הובלה, פיקוד ושליטה, עמידה במשימה בתנאי לחץ, הפקת לקחים, לקיחת אחריות, מעורבות ועוד.

אומנם בתור התחלה, המיון המיועד לבנים יהיה אך ורק מיון לתפקידי לוחמה ופיקוד שונים, אך ניתן לראות כי הצבא מבין שיש חשיבות מאוד גדולה ליכולת האבחון והמיון הטרום צבאית, כך שהם מתכננים כבר בימים אלו תוכניות ומערכי מיון חדשים שיוכנסו בעתיד כך שגם בנים וגם בנות יזכו למיון הוגן ורחב ככל הניתן – כל זאת במטרה למצוא את מידת ההתאמה הגבוהה ביותר של המועמדים לתפקיד צבאי ולשירות משמעותי.