יום המא”ה


מה זה יום המא”ה?



יום המא”ה (ראשי תיבות של: מיון איתור והתאמה) הוא יום מיון צבאי המיועד לבנים ובנות שסיימו את כלל היבטי הצו הראשון. מטרת היום היא לאפשר קבלת נתונים נוספים על המועמדות והמועמדים על מנת לאפשר להם להביא עצמם לידי ביטוי באופנים בהם אולי לא הצליחו להביא את עצמם בצו ראשון ובפרמטרים בהם לא נמדדו בו מלכתחילה.

החל מנובמבר 2021 צה”ל שינה מדיניות בצורת המיונים שלו, כך שכל המועמדים הבנים נדרשים לעבור את יום המא”ה גם. מטרת המיון הנוסף יהיה להתאים בצורה מדויקת יותר את המסלולים והתפקידים לכל המועמדים כך שיוכלו למנוע שחיקה במהלך השירות הצבאי ובעיקר לנסות להתאים את התפקידים והמסלולים השונים אליכם בצורה המיטבית ובהתאם לדרישות הצבא.

התהליך מתחיל עוד בכיתה י”א ונמשך עד אמצע כיתה י”ב, בהתאם למחזור הגיוס, ומתבצע כמה חודשים לאחר השלמת ההליכים והתחנות בצו הראשון.

במהלך יום המא”ה צה”ל בוחן אתכם במספר תחנות ולומד על הכישורים והיכולות שלכם בתחומים השונים במטרה להתאים לכם שיבוץ לתפקידים התואמים את יכולותיכם, וכן כדי שתוכלו לשרת שירות צבאי משמעותי.


איך מתבצע יום המא”ה?



בעקבות השינויים בהתנהלות השגרתית שגרמה מגפת הקורונה, נוצרו שינויים בתהליך מעבר היום ולכן לפי ההנחיות החדשות על המועמדים לעבור לעבור את יום המיון בצורה מקוונת ולא בצורה פרונטלית כמו שהיה נהוג.

יום לפני תאריך הזימון, תקבלו מסרון SMS לנייד עם זימון ל “ZOOM” (יישומון המאפשר לבצע שיחות וידאו רבות משתתפים) והמדריך/ה שלכם תפתח קבוצת וואטסאפ ליום המיון ושם יועבר לכם כל המידע החשוב והרלוונטי אודות היום שיקרה למחרת.

עליכם יהיה להתכונן בעזרת הצטיידות במחשב עם חיבור לאינטרנט (בעזרת WIFI) והורדת היישומון “ZOOM”, ביחד עם מיקרופון תקין ומצלמה.


מה חשוב לדעת?



  • הקבוצות ביום המיון יכילו עד 8 משתתפים לכל קבוצה.
  • היום המקוון צפוי להתחיל בשעה 8:00 בבוקר ועתיד להסתיים בשעה 16:00 אחר הצהריים.
  • יכול להיות שהיום יסתיים גם לפני
  • תצטרכו להיות מוכנים כבר בשעה 7:30 לאשר כניסה לשיחת הוידאו ולאישור זיהוי סופי לפני תחילת היום.
  • בבוקר תקבלו את הקישור לשיחת הוידאו, ואת מספר הטלפון של האחראי על המיון (במידה ותצטרכו לפנות אליו לעזרה במהלך ההתחברות או המשך היום).
  • יהיו הפסקות ומנוחה בין התחנות.
  • הקלות שיש לחלקכם מבית הספר אינן תקפות ליום המיון הזה.
  • תצטרכו להימצא בסביבת מקום שקט וסטרילי, לא תוכלו להתייעץ ולהיעזר באף אחד במהלך היום.
  • אסור להשתמש בעזרים כמו מחשבון במהלך היום.
  • לא ניתן לבצע את יום המיון דרך הטלפון.
  • ניתן לדחות את המיון עד שבוע מהתאריך הקבוע בזימון.
  • חשוב לוודא שלפני יום המיון, כתובת המייל הרשומה במיט”ב אכן נכונה. ניתן לשנות ולעדכן את הכתובת עד השעה 16:00 של יום לפני יום המיון. במקרה שכתובת המייל אינה נכונה ואינה עודכנה, לא תוכלו לבצע את המיון!

מה צריך להביא ליום המא”ה?



  • תעודה זהות.
  • מומלץ להביא אוכל ובקבוק מים.

למה חשוב להגיע ליום הזה?



חשיבותו של היום הזה גדולה, מכיוון שמטרתו לעזור לצבא להכיר אתכם ואת היכולות שלכם במגוון תחומים שונים. יכולות אלו באות לידי ביטוי במבחנים שונים בתחנות מגוונות במהלך היום, ובכך ניתן לראות את מידת ההתאמה של כל אחד ואחת מכם לתפקידים האפשריים. זאת, כמובן, תוך הסתמכות על הנתונים הראשוניים שלכן מהצו הראשון.

אי הגעה ליום המא”ה מבטל עבורכם את ההזדמנות להשפיע על יכולת הבחירה שלכם, ו”להשמיע את קולכם” בפני הצבא. משמעות הדבר היא שהצבא בוחר לשבץ אותך לתפקידים במערכת, אך ורק לפי הנתונים האישיים הראשונים שלך שהתקבלו בסיום הצו הראשון, וזאת בהתאם לצורכי הצבא.

זכרו – אי הגעה משמעותה שהצבא אינו פותח בפניכן אפשרות למלא מנילה (שאלון העדפות).


איך דוחים את הזימון במידה ויש בעיה?



במידה ומתעוררת בעיה עם התאריך מסוים בו נקבע מועד ההתייצבות ליום המא”ה, בהחלט ניתן לשנות את התאריך. התהליך אינו מסובך וקיימות שתי אפשרויות:

  1. יש להתקשר אל מרכז השירות של יחידת מיט”ב בטלפון 1111
  2. כניסה לאזור האישי באתר ״מתגייסים״ ולחיצה על כפתור “הזזת הזימונים”

מה עושים ביום המא”ה?



במהלך היום תבצעו מבחנים שמטרתם להכיר אתכם טוב יותר, ולתת לצה”ל הערכה של הכישורים השונים שלכם. בין היתר תעברו מבחנים במחשב, סימולציות אישיות, תחנת מבחנים פסיכוטכניים (מבחנים שונים ממה שעברתם בצו ראשון), תחנות דיון קבוצתי ותחנת הדרכה.


12 תחומים עליהם תבחנו ביום המא”ה:



  1. טיפול באדם
  2. פיקוד
  3. עבודת צוות
  4. התנהגות מסגרתית
  5. בגרות ובשלות
  6. השקעה והתמדה
  7. עיבוד מידע
  8. ניהול וארגון
  9. הדרכה
  10. תפיסת מרחב
  11. קשב מתמשך
  12. יכולות טכניות והפעלה

*מהלך היום מנוהל על ידי מדריכים אשר עברו הדרכות רבות והם בעלי ניסיון בתחום. מטרתם לבחון אתכן ולקבל מידע על אופי הפעילות שלכן, התמודדות במצבי לחץ ועוד.


מהם הציונים ביום המא”ה?



ציוני יום המא”ה ניתנים בסולם מ -1 (הציון הנמוך ביותר) ועד 5 (הציון הגבוה ביותר) בכל קטגוריה. הציונים הללו הם ציונים משוקללים, ולכן קבלת ציון 5 בכל אחד מהתחומים הוא משהו שכמעט אינו בר השגה.

הסיבה המרכזית לכך היא שהציונים נמדדים ביחס אינדיבידואלי (אישי), כל אחד ואחת לעצמו. לדוגמה – נופר הפגינה יכולות ברמה טובה בתחום ההדרכה, המזכה אותה בציון 5, אך קיבלה ציון נמוך במעט (4) משום שבמבחן אחר כמו יכולות טכניות, הרשימה עם יכולות ברמה גבוהה יותר, דבר שזיכה אותה בציון גבוה של 5.


מה קורה ביום שאחרי?



לרוב עובר עד שבוע לפני שמגיעות תוצאות יום המא”ה, והן יופיעו אצלכם באתר מתגייסים באזור האישי. על פי התוצאות שיתקבלו והנתונים האישיים שלכן, הצבא יכין וישלח לכן שאלון העדפות (מנילה) לתפקידים שאליהם הצבא חושב שתוכלו להתאים ולהשתבץ. כל שעליכם לעשות מרגע קבלת השאלון (תשלח הודעת SMS והשאלון ייפתח למילוי באתר באזור האישי), הוא להיכנס ולמלא אותו בהקדם.


ערעור על ציונים מיום המא”ה



במידה ואינכם מרוצים מהתוצאות לאחר קבלת הציונים מיום המא”ה, ניתן להגיש ערעור על ציון מאחת או יותר תחנות שעברתן.

בקשת הערעור צריכה להכיל:

  • מכתב מפורט המסביר את פרטי הבקשה והסיבה לערעור.
  • המלצה מגורם סמכותי בכיר המכיר אתכם. עליו למלא “המלצת סמכות על ערעור ליום המא”ה” המופיע באתר (ניתן למצוא אותו על ידי הקלדת שמו בקטגורית החיפוש). *מטרת מילוי טופס זה הינו הכרה של הצבא ביכולותיך במסגרת אליה את משתייכת.
  • הוספת מסמכים רלוונטים העשויים לתמוך בבקשתך.

לאחר שליחת הערעור, גורמים המוסמכים לכך ייבחנו את הבקשה. במידה ובקשתך תאושר, ייקבע מועד בו תבצעי את המבחנים בשנית (אך ורק את המבחנים עליהם התקבל הערעור).

הציון הנקבע הינו הציון הגבוה יותר.


הערות חשובות על היום:



  • אסור לאחר לתחילת יום המאה! במידה ותגיעו באיחור, ייאלצו לקבוע לכן מועד חדש.
  • יום המאה הוא יום חד פעמי! חשיבותו משמעותית עבורך, ולכן חשוב מאוד להתייצב במועד שנקבע בצו הזימון.
  • לפני היום המיועד ניתן למצוא מידע נוסף באזור האישי באתר “מתגייסים”.
  • מומלץ להגיע עם אוכל ומים (מדובר ביום ארוך של כ-7 שעות).
  • התייצבות ליום המא”ה לא מבטלת אפשרות להתמיין ללוחמה, לתפקידים קרביים ולגיבושים.
  • בסיום היום, השלב הבא שייפתח בפניכן יהיה מילוי שאלון העדפות באזור האישי באתר “מתגייסים”.

מהן התחנות ביום המא”ה?




סוג 1 – סימולציה אישית

בתחנת זו תבחנו מול מדריך במספר סיטואציות שונות ומצבים. תקבלו הוראות ברורות מה מותר ומה אסור לפני כל אירוע, ואז מתחיל “סימולציית משחק” שבו המדריך/ה משחקים דמות בהתאם למה שנאמר בהוראות קודם, ואתם צריכים להגיב בהתאם למתרחש ולתת מענה לבעיה שנוצרה עד הגעה לפתרון. הבוחנים רוצים לראות את יכולות התקשרות, התמודדות תחת לחץ, אסרטיביות, יצירתיות, אמפתיות, הבנה ומציאת פתרונות מהירים ויעילים למצבים מסובכים.


סוג 2 – תחנת הדרכה

בתחנה זו עליכם להעביר הדרכה קצרה בת 3 דקות על נושא שתבחרו מתוך רשימה של נושאים שיציגו בפניכם. לאחר שתבחרו נושא (וזה לא משנה אם מספר חברים בקבוצה בחר את אותו הנושא) יתנו לכם 5-6 דקות להתכונן לקראת ההדרכה. בסיום ההכנה תצטרכו להציג את ההדרכה שלכם בנושא למדריכים ולכל שאר חברי הקבוצה, כך כולם לפי תורות מעבירים את ההדרכה שלהם והמדריכים מקציבים זמן להדרכה. חשוב לא לחרוג מהזמן ולהיות דייקנים.


סוג 3 – דינמיקה קבוצתית

בתחנה זו כל הקבוצה דנה בנושא מסוים שהוא שנוי במחלוקת ויש מספר דעות שונות. הקבוצה צריכה להציג דעות ולשכנע את כל החברים בקבוצה לתמוך בדעה ספציפית עד להכרעה סופית. בתחנה נבחנות יכולות ההנהגה, הפיקוד, תפקוד תחת לחץ, ארגון, יצירתיות ועוד. בסיום הדיון החברים מקבלים משימה קבוצתית, ובסוף יש צורך ביציאת תוצר והצגה שלו למדריכים.


סוג 4 – מבחנים פסיכוטכניים

המבחנים הפסיכוטכניים יכולים להתבצע בתחילת או בסיום יום המיון והם מורכבים ממספר נושאים כמו מבחני הסק ועיבוד נתונים מגרפים, מבחני צורות תלת מימד, מבחני חשיבה טכנית, מבחני הוראות עם כללים וסידורים שונים, מבחני זריזות ודיוק ועוד. מבחנים אלו נועדו לבחון יכולות שונות כמו עיבוד נתונים, סדר וארגון, זריזות ומהירות, קשב וריכוז לאורך זמן. המבחנים אורכים בין שעה לשעתיים בדרך כלל וניתן לעשות הפסקות קצרות של שתייה ונשנוש אוכל (חטיף או פרי קטן) בין נושאים אך לא לבצע מנוחה גדולה או להתפנות לשירותים באמצע המבחן, שכן הוא מוגבל בזמן.


הערות חשובות על התחנות:



  • יום המא”ה הוא יום אינטנסיבי וארוך, הגדוש תחנות מגוונות ורבות שבכולן אתם נבחנים. אל תוותרו לעצמכם בתחנות מסוימות, כי כל תחנה בודקת יותר מפרמטר אחד שיכול להשפיע על מידת ההתאמה שלכם, בתפקידים שיפתחו בשאלון העדפות.
  • התחנות השונות בוחנות יותר מיכולת אחת; לכן חשוב להשקיע בכל אחת מהתחנות גם אם אתם חושבים כי הניקוד של תחנה ספציפית אינו מקדם אתכם לעבר תפקיד אליו אתם חושקים להגיע.
  • על מנת להגיע לתפקידים איכותיים וטובים, צריך לקבל ציונים גבוהים לפחות ב-2 או 3 תחומים שעליהם נבחנים.
  • טווח הציונים נע בסולם של 1 (הציון הנמוך ביותר) עד 5 (הציון הגבוה ביותר) בכל קטגוריה.
  • חשוב מאוד להיות מי שאתן! לא לנסות להציג בפני הבוחנים אישיות או אופי שונה. היום הזה ארוך, והסגל מאוד מקצועי והוסמך לאבחן אתכן בצורה טובה. אל תנסו להפגין דברים שאתן לא, הבליטו את החוזקות שלכם!

מי שמבצע הכנה טובה ונכונה לקראת יום המא”ה זוכה ביתרון משמעותי על כל חברי הקבוצה שלו, כך שיש יותר וודאות ומידע מה קורה במהלך היום, מגיעים עם ביטחון וידע מקדים לגבי התחנות והמבחנים, עושים סימולציות ויודעים מה הנושאים שעליהם הולכים לשאול, ובסוף מי שמתכונן מצליח להתבלט מעל כולם ולזכות בציון גבוה שפותח את הדלת להמשך המיונים החשובים לכל היחידות והמסלולים הנחשקים ביותר בצבא.


שאלות ותשובות יום המא”ה




מה המשמעות של יום המא”ה?

יום המא”ה הוא יום מיון שבעבר נועד לבנות בלבד. מחודש נובמבר 2021 שיטת המיון ביום הזה משתנה כך שהצבא משנה את תפיסת שיטת המיונים שלו. כעת כל מועמד לשירות הביטחון – מלש”ב, צריך לעבור גם “צו ראשון” וגם את יום המא”ה, וזאת במטרה שצה”ל יקבל את מירב המידע והנתונים אודותיכם, כישוריכם, התחביבים שלכם והעדפות שלכם, וכך יוכל לקבוע את מידת ההתאמה המירבית לתפקידים ומסלולים בצבא. ביום המיון עצמו מאבחן מומחה יבדוק אתכם במספר תחנות וינסה לנתח את יכולותיכם והכישורים שלכם בתחומים שונים. זאת במטרה להתאים לכם שיבוץ לתפקידים התואמים את יכולותיכם וכן להיות משמעותיים במידה הרבה ביותר.


מהן התחנות ביום המא”ה?

התחנות ביום המא”ה מתחלקות ל – 4 תחנות מרכזיות:

  • תחנת הדרכה – בתחנה זו תתבקשו להכין הדרכה קצרה באורך של מספר דקות (בדרך כלל עד 5 דקות) על נושא מסויים אחד מתוך מאגר של נושאים. תקבלו דף מידע ותצטרכו להכין הדרכה בהתאם. בתחנה רוצים לבחון את יכולות ההדרכה, השליטה בקהל, הפעלת סמכות, יכולת ביטוי בעל פה, יכולת תכנון ועמידה בלחץ זמנים ועוד.
  • תחנת סימולציה אישית – תחנה זו ייבחנו את היכולות הבין אישיות שלכן. מבחנים של התמודדות עם מצבים שונים ומורכבים ואבחנה של רגישותך לסביבה.
  • תחנת דינמיקה קבוצתית – זו תחנה שדומה לתחנה של “דיון קבוצתי” ביום המא”ה, בימים כתיקונם. בתחנה זו תקבלו נושא שנוי במחלוקת ותצטרכו בתור קבוצה להגיע להסכמה רחבה והחלטה גורפת וחד משמעית. תצטרכו להכין תוצר בהתאם להחלטה שלכן בנושא ולהעביר אותה למדריכים בצורה יצירתית ושונה.
  • תחנת מבחני מחשב – מבחן שבודק את יכולות הריכוז שלכן לאורך זמן, את יכולת ההתמודדות עם קבלת נתונים רבים, ניתוח ועיבוד נתונים ומהירות תגובה.

האם אי התייצבות ביום המא”ה משפיע על השיבוץ שלי לצבא?

התשובה היא כן!

מטרת יום המא”ה הינו מיון, איתור והתאמה לתפקידים אפשריים בצבא בהתאם לנתונים האישיים שלכם. אי התייצבות ביום משמעו כויתור על אפשרויות מיון נוספות. בנוסף לא ניתן לקבל יום מיון נוסף ושאלון העדפות (מנילה) לא ייפתח אצלך באזור האישי באתר “מתגייסים”. לא תוכלו לבקש להתמיין ליחידות הדורשות מיון קדם צבאי, וכן תשובצו על פי צורכי הצבא בלבד.


מה קורה אם לא קיבלתי זימון ליום המא”ה?

במידה ולא קיבלתם זימון ליום המא”ה, עליכם לפנות למרכז השירות של יחידת מיט”ב בטלפון 1111. יש אפשרות נוספת לפנות אל מיט”ב בפייסבוק (בחיפוש רושמים מיט”ב).

*במידה ולא קיבלת צו זימון אך אתם מודעים לתאריך שבו נקבע יום המיון שלכם, אתם רשאים להגיע עם תעודת זהות בלבד.


מאיזה גיל ניתן להתגייס לצבא?

על פי חוק שירות הביטחון – לא לפני סיום כיתה י”ב ורק לאחר ההגעה לגיל 18, וזאת על פי לוח השנה העברי.

*הגיוס נעשה בעיקרון על פי הגיל, כך שמלש”בים הגדולים באותו שנתון יגויסו קודם.


מתי נפתח שאלון העדפות?

לרוב, בחודש ספטמבר שאלון העדפות (המנילה) נפתח למילוי עבור כל המלש”בים הלומדים בכיתה י”ב.

במידה ולא סיימתם את כלל ההליכים עד חודש ספטמבר (צו ראשון ויום המא”ה) השאלון ייפתח רק בסיום השלבים האלו.

ליום המא”ה צריך:
  • תעודת זהות
  • צו זימון ליום המא”ה
  • עמדה עם מחשב וחיבור טוב לאינטרנט
  • מצלמה טובה מחתברת למחשב
  • להוריד את האפליקציה “זום” – ZOOM

יש אפשרות לדחות את הצו?

התשובה היא כן!

במידה ומתעוררת בעיה עם התאריך, קיימת אפשרות לשנות את התאריך. התהליך אינו מסובך וקיימות שתי אפשרויות:

  1. יש ליצור קשר על ידי התקשרות אל מרכז השירות של יחידת מיט”ב בטלפון 1111.
  2. כניסה לאזור האישי באתר, ולחיצה על כפתור “הזזת הזימונים”.

איך מחולקים הציונים בסוף היום?

ציוני יום המא”ה ניתנים בסולם מ -1 (הציון הנמוך ביותר) ועד 5 (הציון הגבוה ביותר) בכל אחת מהקטגוריות עליהן תבחנו בתחנות השונות במהלך היום.


מה צריך להביא ליום מיון איתור והתאמה?

חיילות ביום המא"ה
תעודה זהות
צו זימון ליום המא”ה
מומלץ להביא אוכל ובקבוק מים

איפה מתבצע יום המא"ה?

יום המא”ה הוא יום ארוך, במהלכו עוברים מספר תחנות. בשל מספר רב של בנות המבצעות את יום המיון, האיתור וההתאמה, צה”ל נערך לבצע את המבחנים בכמה מוקדים שונים ברחבי הארץ, בהתאם לאזור מגוריכן. להלן מרכזי האבחון בהם מתבצע יום המיון:
תל אביב – רחוב תבואת הארץ 3
באר שבע – דרך השלום 18
חיפה – האשלג 3 (המכללה למנהל, קומה 2)
ירושלים – רחוב שטראוס 24
אילת
*מרכזי האבחון נמצאים במבנים של “אדם מילוא”

הערות חשובות שכדאי לדעת ולזכור:

יום המא"ה
אסור לאחר לתחילת יום המאה! במידה ותגיעו באיחור, ייאלצו לקבוע לכן מועד חדש ותישלחו חזרה הביתה
יום המאה הוא יום חד פעמי! חשיבותו משמעותית עבורך, ולכן חשוב מאוד להתייצב במועד שנקבע בצו הזימון

לפני היום המיועד ניתן למצוא מידע נוסף באזור האישי באתר “מתגייסים”

מומלץ להגיע עם אוכל ומים (מדובר ביום ארוך של כ-7 שעות)
התייצבות ליום המא”ה לא מבטלת אפשרות להתמיין ללוחמה, לתפקידים קרביים ולגיבושים
בסיום היום, השלב הבא שייפתח בפניכן יהיה מילוי שאלון העדפות באזור האישי באתר “מתגייסים”

רוצים להפציץ במבחני יום המא"ה?

בדפים הבאים תראו איך לעשות את זה נכון