חשוב שתהיו מעודכנים !

החל מנובמבר 2021 צה”ל משפר את מבחני המיון של צו ראשון

חשוב שתדעו שכל ההכנות המוצעות באתר תואמות למבחנים הנערכים כיום

וכמו תמיד יעזרו לכם להפציץ במבחני המיון .

רוצים לדעת עוד על השינויים הצפויים ? לחצו כאן 

יש לכם שאלות נוספות ? תכתבו לנו או

בחינות המיון של צה”ל משתנות – מה יהיו הדפ”ר והקב”א החדשים?

צה”ל משנה כיוון, אחרי עשרות שנים של מבחנים סכמתיים, אשר נטען בעבר כי הם לא מביאים לידי ביטוי את היכולות של המלש”בים בצורה המיטבית ביותר, הוחלט בצבא כי יש צורך בשינוי דרסטי בתהליך המיון והתאמה לשם הכוונה מדויקת ומקצועית יותר של בני נוער.

מהיום אין יותר קב”א (קבוצת איכות) אלא קב”ת (קבוצת תכנון). בנוסף אין יותר מבחן דפ”ר (מבחן דירוג פסיכוטכני ראשוני) אלא יהיה מבחני “ציון התאמה” (מבחן דפ”ר חדש המכיל חלק מהמבחנים הקודמים ועוד חידושים ונושאים שונים ומגוונים).

ההחלטה התקבלה לאור ההבנה הצבאית כי תהליכי המיון לא בוחנים מספיק קריטריונים אצל המועמדים לשירות הביטחון, בשל כך הצבא מאבד כוח אדם איכותי בהמון תפקידים שאינם תואמים את היכולות והפוטנציאל וכך גם יורדת המוטיבציה לבצע שירות משמעותי וגם היכולת לבחירת מועמדים לתפקידים מתאימים לוקה בחסר.

בעקבות הבנה זו, פנה הצבא למכון מוסמך ומקצועי שפיתח ביחד עם אכ”א (אגף כוח האדם) מבחנים חדשים ודרכי מיון אלטרנטיביות המשלבות ראיונות אישים, מבחנים נוספים שלא נוגעים רק ביכולות מתמטיות ושליטה בעברית, ואף שילוב של טכנולוגיות עם אלגוריתמים ומאגרי מידע גדולים שבעזרתם תתאפשר מציאת התאמה בצורה מדויקת יותר כלפי כל משל”ב.

אז מהם השינויים שצה”ל עושה כדי לדייק את ההתאמה שלכם?

הקב”א המפורסמת עומדת להשתנות 

ביטול ה- “קב”א” (קבוצ איכות) ושינוי ל- “קב”ת” (קבוצת תכנון) – בשנות ה- 60 עם הקמת המדינה והצבא, הוחלט על קביעת מדד הקב”א שלפיו יוכל הצבא לקבוע באופן ברור לקבוע מי מתאים יותר לשירות קרבי כאשר התפיסה הייתה “כל בחור וטוב לנשק”. כעת מבינים שיש צורך בתפיסה שונה ולכן הוחלט על שינוי מדד הקב”א המכיל בתוכו את ציון הדפ”ר (50%), ראיון אישי (33%) וצד”כ (ציון דרך כללי – שנות לימוד, 17%). מדד הקב”ת מכיל מספר רב של קריטריונים שבעזרתם ניתן יהיה לקבוע את התאמתו של מלש”ב בצורה הרבה יותר מדויקת לאופי השירות שהוא יבצע בצבא.

ראיון האישי בצו ראשון וגם ביום המא”ה 

במהלך הצו ראשון תתבצע תחנת ראיון אישי לכל המלש”בים. גם בהמשך ימי המיון ,ביום המא”ה לדוגמא, תהיה תחנה של ראיון אישי על ידי אנשי מקצוע שהוכשרו לנתח ולהסיק מידע רב ככל הניתן על המועמדים וזאת במטרה לקבוע את מידת ההתאמה של כל מועמדת ומועמדת לשירות ביטחון בצורה המדויקת ביותר ולמימוש הפוטנציאל של כל אחד ואחת.

דפ”ר אדפטיבי, עדכני יותר, שקוף יותר, עם אפשרות לשיפור

מבחן הדפ”ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) המוכר גם בתור המבחן הפסיכוטכני בצו ראשון, יהפוך ל- “מבחן לציון התאמה” ויקבל מספר חידושים ושינויים:

מה זה דפ”ר אדפטיבי? 

המבחן שהיה עד כה כמעט שעתיים שלמות יקוצר בצורה משמעותית וזאת מכיוון שפיתחו אלגוריתמים כך שהמבחן יהפוך למבחן אדפטיבי- כלומר מבחן שלומד אותנו תוך כדי מענה על השאלות. השאלה הראשונה במבחן תהיה שאלה ברמת קושי בינונית ובאתם לתשובה שלנו נקבל שאלות נוספות ושונות ברמות קושי גבוהות או נמוכות יותר. כך בהתאם המחשב יוכל לתת לנו מבחן יותר קצר ומהר יותר נוכל לקבל ציון.

הוספת פרק חשיבה צורנית 

מבחן הדפ”ר הנוכחי הכיל 4 נושאים- אנלוגיות מילוליות, הבנת הוראות, אנלוגיות צורניות וחשיבה כמותית. כל נושא כזה שווה 25% מציון הדפ”ר הסופי. השינוי הגדול במבחן הוא שמוסיפים עוד פרק של חשיבה צורנית חדשה, כך שיש לנו בעצם 5 נושאים שכל אחד מהם שווה ל- 20% מציון הדפ”ר החדש. מחקרים הוכיחו כי שאלות בנושאי הצורות מראות בצורה השוויונית ביותר את היכולות הפסיכוטכניות של המתמיינים. הוספת נושא צורני מחדדת את יכולות הנבחנים ומפחיתה הסטות בקבל ציונים.

נבחנים בשפת האם

כל מלש”ב יוכל לעבור את המבחן בשפת האם שלו.

הזדמנות לשפר ציון 

ניתן יהיה לבצע את המבחן החדש מספר פעמים כדי לשפר ולהעלות את הציון (רק למי שקיבל ציון נמוך)

שילוב אבחון של הנהלת בית הספר

תתאפשר התערבות של מנהלי בתי הספר לקבלת אבחון נוסף על מנת שהמלש”ב יקבל ציונים ותפקידים יותר מדויקים ומתאימים לו. דבר זה יתאפשר רק בהחלטה משותפת של מנהל ביחד עם גורמים רלוונטים מהצבא ועל ידי אישורים מסוימים עם סיבה מוצדקת.

תוכלו לדעת היכן הצלחתם במבחנים

צה”ל ישקף בצורה מלאה של הנתונים מול המלש”בים כך שהם יוכלו לראות את פילוח הציונים שלהם, איפה הם הצליחו יותר או פחות. בהתאם גם את הציון הסופי.

סימולציה של המבחן החדש

ידאגו לשלוח לכל התלמידים שאלון הכנה וסימולציה קצרה של המבחן החדש כדי שתתאפשר הכנה מקדימה ושידעו לקראת מה הם מגיעים – דרך אפליקצית “מיטב/הבקום” של הצבא.

הרחבת הקריטריונים לקביעת ציון ההתאמה 

ציון ההתאמה לשיבוץ ייקבע על-ידי קריטריונים נוספים: תכונות אופי של המלש”ב, תחביבים, יכולות עבודה בצוות, ציונים ומגמות לימוד, כישורי מנהיגות ומוביליות חברתית. כל בסיס הנתונים הזה יגיע לצבא בעזרת משרד החינוך שישתף פעולה.

יום המא”ה גם לבנים 

החל מ- 1 בנובמבר 2021 יתבצע שינוי משמעותי ו”יום המא”ה”  – יום שבעבר היה מיועד לבנות, שמטרתו הייתה לאפשר למלש”ביות להביא יכולות נוספות לידי ביטוי בנוסף לצו ראשון, יהיה מיועד לבנים ולבנות כאחד. עיקרי היום יעסקו בהתאמה ללוחמה (בשביל בנים) ותפקידי הדרכה ושדה בשביל בנות. בעתיד, אומרים בצבא, יום המא”ה יאפשר לבחון לעוד מקצועות ותפקידים בתוך הצבא מעבר לתפקידי שדה ולוחמה גם לבנים וגם לבנות.

ביטול ציון הסף במבחן העברית כתנאי ליציאה לקורס קצינים 

בצבא הבינו שאין צורך בקביעת ציון סף מינימלי במבחן העברית, אותו עוברים בצו ראשון, כתנאי להתקבל לקצונה ולעבור קורס קצינים בבה”ד 1.  שינוי תנאי זה מאפשר לעולים חדשים ועוד מועמדים המתאימים לקצונה מבחינת המון תנאים וקריטריונים אחרים אך היות וכשהיו בגיל 16 וחצי הם לא הצליחו לקבל ציון מספיק גבוה במבחן אחד קצר בעברית, לא תתאפשר להם היציאה לקצונה.

הקלה על מיוני מודיעין לתושבי הפריפריה 

עוד החלטה משמחת היא שהוחלט על פתיחת מספר מרכזי אמ”ן (אגף המודיעין) בפריפריה ברחבי הארץ. החלטה זו מגיעה מכיוון שעד היום כל מבחני המיון והכנסים שמתבצעים באגף המודיעין מתקיימים אך ורק בתוך מבנה אחד בתל אביב, כך שכל המועמדים המתאימים מכל הארץ צריכים להגיע עד לשם בכל פעם. הדבר מקשה מאוד על תושבי הפריפריה מהצפון ובעיקר מהדרום מכיוון שיש להם נסיעות ארוכות ומתישות ועוד לבצע מבחנים מורכבים במיוחד שניתן לבצע פעם אחת בשביל להתקבל לתפקידים מסווגים בחיל. כעת כשהוחלט על פתיחה של מרכזי מיון בפריפריה ניתן יהיה לתת אפשרויות שוויוניות לכולם בצורת המיון.

שיתוף פעולה עם רשויות אזוריות להעלאת אחוזי הגיוס 

צה”ל ורשויות מקומיות ואזוריות יפעלו בשיתוף פעולה מלא על מנת לקדם את תהליכי המיון וזאת במטרה לקדם את האיתור ומימוש הפוטנציאל של ההון האנושי.
בערים ומועצות אזוריות בהם יש אחוזים נמוכים של גיוסים ליחידות קרביות או משמעותיות בצבא, יוחלט על מינוי של “מפקד פלוגה” – שתפקידו יהיה בקרה ושיתוף תהליך ארוך טווח עם אותם הערים על מנת להעלות את אחוזי הגיוס.

יום אבחון נוסף למבצעי שנת שירות 

מלש”בים אשר יבצעו עם סיום הלימודים שלהם שנת שירות (ש”ש) או מכינה קדם צבאית, הצבא יאפשר להם לבצע, במהלך שנת ההתנדבות, יום אבחון נוסף על מנת לשפר ולהעלות את הציונים שלהם טרם קבלת שיבוץ סופי.

הודעה מוקדמת יותר על הקבלה ליחידה ותאריך הגיוס

מונח חדש במיוני הצבא יהיה “מערבל השיבוץ ללחימה” – כלי שפיתחו במטרה למנוע שחיקה של מלש”בים מרגע קבלת הודעה על שיבוץ סופי ועד קבלה ליחידה לוחמת וכניסה לשרשרת החיול בבקו”ם (בסיס קליטה ומיון). הכלי מבוסס על רצון החיילים ומרכיבי האישיות שלהם (חייל שמתגייס לגולני או צנחנים יקבל ציון שונה מחייל שמתגייס להנדסה קרבית או תותחנים וכו’) כלומר, כל מלש”ב יקבל הודעה בתאריך שונה (במקודם או במאוחר) על קבלה ליחידה ותאריך הגיוס העדכני שלו, אך הזמנים שכל אחד יקבל את ההודעה יהיו שונים על מנת למנוע שחיקה טרום הגיוס.

כמו שניתן לראות, צה”ל מתקדם, נהיה טכנולוגי ומוצא שיטות חדשות ומגוונות על מנת להביע לידי ביטוי את מלוא הפוטנציאל של המועמדים לשירות הביטחון וזאת כדי להתאים בצורה המדויקת והמקצועית ביותר כל תפקיד לכל מועמד. וכעת, שהמבחנים שופצו והאבחון נהיה מקצועי, כך עולה גם רמת הקושי- המבחנים יותר קצרים ויותר מדויקים כדי לקבל הבנה רחבה על היכולות של כל אחד ואחת מהמועמדים. מי שלא יגיע מוכן, לא יבצע הכנה מקדימה ולא יתאמן היטב לקראת סוגי המבחנים השונים, סביר כי תוצאותיו יהיו נמוכות מהמצופה. 

כדי להגיע מוכנים ולהפציץ בצו ראשון במתכונת החדשה של הצבא צריך ללמוד את החומרים החדשים, לתרגל שיטות פתרון יצירתיות ולהבין כיצד מנגנון המבחן החדש מתקיים. בעזרת ההכנה המדויקת והאיכותית ביותר שהכנו עבורכם, תוכלו להגיע, להפציץ ולסיים צו ראשון בהצלחה יתרה מבלי לחזור ולנסות לשפר ציון כלל!